Sernik z jagodami
Sernik z jagodami
Przepyszny, mocno pachnący lasem, intensywny w smaku sernik z jagodami. Przygotowany na spodzie z ciastek owsianych, dzięki czemu robi się go bardzo szybko.
Składniki na spód:
- 150 g ciastek owsianych
- 50 g masła
Ciastka rozdrobnić w malakserze na proszek (można w tym celu użyć tłuczka).
Masło roztopić w rondlu, dodać do niego pokruszone ciasta. Wymieszać do połączenia się składników.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz i wylać przygotowany spód. Wyrównać i schłodzić w lodówce.
Składniki na sernik:
- 1 kg sera twarogowego (można połączyć ser twarogowy z mascarpone lub ricottą)
- 1 jajko
- 2/3 szklanki cukru drobnego do wypieków
- 1 budyń np. waniliowy lub śmietankowy
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować krótko. Nie miksować długo, aby nie napowietrzyć sernika. Wylać na przygotowany wcześniej spód.
Ponadto:
- ok. 350 g jagód
Jagody dokładnie wymyć i odsączyć z wody. Ok. 200 g jagód wyłożyć na sernik.
Sernik z jagodami wstawić do nagrzanego do 160oC (góra-dół) piekarnika, po czym od razu zmniejszyć temperaturę do 120oC i piec ok. 60-70 minut, aż wierzch sernika będzie ścięty.
Sernik z jagodami wystudzić, schłodzić w lodówce (najlepiej przez kilka godzin). Pozostałe jagody wyłożyć na wierzch sernika przed podaniem. Opcjonalnie udekorować świeżą miętą lub oprószyć cukrem pudrem.
Sernik z jagodami przechowywać w lodówce.
Smacznego!