Leczo z mięsem mielonym
Leczo z mięsem mielonym
Uwielbiam leczo! Do tej pory robiłam je jedynie z dodatkiem kiełbaski. Tym razem zrobiłam leczo z mięsem mielonym, przez co jest bardziej treściwe 😉
Leczo z mięsem mielonym jest szybkie do przygotowania, jest to danie jednogarnkowe, co ułatwia pracę w kuchni i zmywanie naczyń po obiedzie 😉
- 1/2 kg mięsa mielonego (użyłam mielonego z łopatki wieprzowej)
- 3 papryki (użyłam po jednej: czerwonej, żółtej, zielonej)
- 2 cukinie
- 1 cebula
- kilka pieczarek
- kawałek papryczki chilli
- 500 ml passaty pomidorowej (można połowę zastąpić 1/2 kg świeżymi pomidorami)
- 2-3 łyżki oliwy
- ulubione zioła: tymianek, estragon, bazylia lub rozmaryn
- 1/2 łyżeczki papryki w proszku
- sól
- pieprz
W dużej, głębokiej patelni rozgrzać oliwę i na gorącą wkładać mięso mielone. Gdy mięso będzie już nieco podsmażone, dodać posiekaną w drobną kosteczkę cebulkę. Zeszklić doprawiając całość solą i pieprzem. Smażyć kilka minut przygotowując warzywa.
Papryki pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę (ok. 2 cm). Cukinie (bez obierania) pokroić w podobnej wielkości kostkę, a obrane pieczarki w półplasterki (lub ćwiartki).
Do podsmażonego mięsa dodać pokrojoną paprykę, a po ok. 5 minutach cukinię i pieczarki. Wszystko dusić ok. 10 minut, aż mięso i warzywa będą wystarczająco miękkie, w międzyczasie doprawiając papryką w proszku, świeżo mielonym pieprzem i solą.
Następnie wlać passatę (używając świeżych pomidorów należy je wcześniej sparzyć, zdjąć skórę, pozbawić gniazd i pestek, a miąższ pokroić w kostkę i dodać do lecza na ok. 5 minut przed wlaniem passaty). Leczo z mięsem mielonym gotować kolejnych ok. 5 minut. Na koniec dodać (najlepiej świeże) zioła.
Leczo z mięsem mielonym podawać ze świeżym pieczywem.
Smacznego!