Muffinki z malinami i ricottą
Muffinki z malinami i ricottą
Wspaniałe! Delikatne! Słodko-kwaśne! Puszyste! Takie właśnie są muffinki z malinami i ricottą. Maliny nadają babeczkom wyrazu, a ricotta – delikatności. Dzięki temu połączeniu mamy naprawdę genialne w smaku muffinki serowo-malinowe.
Składniki na 12 sztuk:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju lub 100 g roztopionego i ostudzonego masła
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 250 g sera ricotta
- 150 g świeżych malin
- 1 łyżka cukru pudru
W misce wymieszać ze sobą: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier.
W drugiej misce roztrzepać widelcem jajka, dodać olej i jogurt naturalny, wymieszać. Na koniec dodać 200 g sera ricotta i wszystko razem wymieszać.
Suche składniki przesypać do miski z mokrymi składnikami, wszystko razem wymieszać widelcem jedynie do połączenia się składników.
Dodać maliny i krótko i delikatnie wymieszać ciasto z malinami.
Pozostały ser ricotta wymieszać z łyżką cukru pudru.
Foremki na muffinki wyłożyć papilotkami i do każdej nakładać ciasto. Po środku każdej babeczki zrobić niewielkie wgłębienie i do każdej włożyć łyżeczkę ricotty z cukrem pudrem.
Muffinki z malinami i ricottą wstawić do nagrzanego do 190oC-200oC (bez termoobiegu) i piec ok. 20-25 minut do zarumienienia. Muffinki chwilę przetrzymać w foremkach, po czym wyjąć na kratkę i wystudzić.
Opcjonalnie można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!