Gofry kokosowe

Gofry kokosoweGofry kokosowe

Przepyszne! Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku. Z fajnym posmakiem kokosa. Gofry kokosowe to hit tego sezonu u mnie w domu 🙂
Składniki:
  • 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
  • 1,25 szklanki mąki ryżowej (można użyć pszenną)
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru (można połączyć z waniliowym)
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Mleko kokosowe podgrzać, aby było płynne. Przelać do miski. Dodać żółtka (białek nie wyrzucać), cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko zmiksować na jednolitą masę. Wsypać wiórki kokosowe, zmiksować.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać do masy kokosowej, delikatnie wymieszać.

Ciasto odstawić na ok. 30-60 minut, a po tym czasie smażyć gofry w gofrownicy na złoty kolor.

Gofry kokosowe podawać z bitą śmietaną, świeżymi owocami, cukrem pudrem lub dżemem.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Krem brokułowo-szpinakowy
Krem brokułowo-szpinakowy

Krem brokułowo-szpinakowy Szybka do przygotowania, smaczna i zdrowa zupa krem. Krem brokułowo-szpinakowy zrobiłam, gdy w lodówce odnalazłam niezbyt świeży już...

Zamknij