Muffinki marchewkowo-jabłkowe
Muffinki marchewkowo-jabłkowe z rodzynkami i żurawiną
Szukałam idealnego przepisu na zdrowe muffinki marchewkowo-jabłkowe dla dzieci. Chciałam upiec małe babeczki dla mojego maluszka. Nie znalazłam w sieci nic wartego uwagi, więc stworzyłam przepis sama 🙂 Muffinki marchewkowo-jabłkowe wyszły wyśmienite, delikatne, puszyste, nie za słodkie, bo dosładzane rodzynkami i żurawiną.
Muffinki marchewkowo-jabłkowe to dobra propozycja na drugie śniadanie czy podwieczorek.
Składniki na 12 sztuk:
- 2 jajka
- 100 g masła
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego (można pominąć w zdrowszej wersji)
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- malutki kawałek świeżego imbiru (opcjonalnie)
- 2 marchewki
- 1 jabłko
- garść rodzynek i/lub suszonej żurawiny
Marchew i jabłko obrać, z jabłka usunąć gniazdo nasienne. Produkty zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Rodzynki i żurawinę zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut, po czym odcedzić. Opcjonalnie można je posiekać drobniej.
Masło rozpuścić, wystudzić. W misce roztrzepać jajka. Dodać do nich jogurt naturalny, płynne masło i kawałek startego świeżego imbiru (1/4 łyżeczki). Wszystko razem wymieszać (rózgą kuchenną, widelcem lub krótko mikserem).
W drugiej misce wymieszać ze sobą mąki, sodę, cynamon i kardamon oraz cukier, jeśli używamy.
Do miski z suchymi składnikami wlać zawartość drugiej miski i wszystko razem krótko wymieszać (lub zmiksować). Dodać marchewkę i jabłko oraz rodzynki i żurawinę, wymieszać.
Masę na muffinki marchewkowo-jabłkowe nakładać do foremki z papilotkami. Opcjonalnie można posypać wierzch niewielką ilością cukru trzcinowego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (góra-dół) i piec ok. 25 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Smacznego!