Krem z kalafiora i selera

Krem z kalafiora, seleraKrem z kalafiora i selera

Smaczna, pożywna i zdrowa zupa krem z kalafiora i selera. Oba składniki dobrze się łączą tworząc przepyszną zupę. Krem z kalafiora i selera

Składniki:

  • 1/2 kalafiora
  • 1/4 – 1/3 korzenia selera
  • 1 ziemniak średniej wielkości
  • 1/2 cebulki
  • 1/2 litra mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz

Ziemniaka i seler obrać, wymyć, pokroić w kostkę. Kalafiora podzielić na różyczki.

W głębokim garnku rozgrzać oliwę z masłem, wrzucić posiekaną drobno cebulkę, podsmażyć. Po chwili dodać seler, ziemniaka i kalafior, razem smażyć przez minutę. Wlać mleko oraz ok. pół litra wody (aby warzywa były lekko przykryte), zagotować, zmniejszyć ogień i gotować wszystko ok. 20 minut do miękkości warzyw.

Gdy warzywa będą miękkie, zupę bardzo dokładnie zblendować na gładki krem dodając przyprawy.

Krem z kalafiora i selera podawać z ulubionymi dodatkami. Ja tym razem dodałam do niego ugotowana na sypko kaszę gryczaną z koperkiem, a dla mojego T. z dodatkiem kiełbasy 😉

Smacznego!

Przeczytaj inne:
tort kajmakowy
Tort kajmakowy

Tort kajmakowy na orzechowym biszkopcie Tort kajmakowy: orzechowe blaty biszkoptu, nasączone kawą i likierem, przełożone masą śmietanowo-kajmakową i do tego...

Zamknij