Krem z kalafiora i selera
Krem z kalafiora i selera
Smaczna, pożywna i zdrowa zupa krem z kalafiora i selera. Oba składniki dobrze się łączą tworząc przepyszną zupę.
Składniki:
- 1/2 kalafiora
- 1/4 – 1/3 korzenia selera
- 1 ziemniak średniej wielkości
- 1/2 cebulki
- 1/2 litra mleka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz
Ziemniaka i seler obrać, wymyć, pokroić w kostkę. Kalafiora podzielić na różyczki.
W głębokim garnku rozgrzać oliwę z masłem, wrzucić posiekaną drobno cebulkę, podsmażyć. Po chwili dodać seler, ziemniaka i kalafior, razem smażyć przez minutę. Wlać mleko oraz ok. pół litra wody (aby warzywa były lekko przykryte), zagotować, zmniejszyć ogień i gotować wszystko ok. 20 minut do miękkości warzyw.
Gdy warzywa będą miękkie, zupę bardzo dokładnie zblendować na gładki krem dodając przyprawy.
Krem z kalafiora i selera podawać z ulubionymi dodatkami. Ja tym razem dodałam do niego ugotowana na sypko kaszę gryczaną z koperkiem, a dla mojego T. z dodatkiem kiełbasy
Smacznego!