Seromakowiec
Seromakowiec
Seromakowiec, czyli jak sama nazwa wskazuje: ciasto z makiem i serem. Prosty przepis na smaczne ciasto doskonale znane większości z Was. Z reguły występuje w nieco innej wersji – białe na dole, czarne na górze. Ja zrobiłam je nieco inaczej – kładąc masę serową na przemian z masą makową.
Składniki na masę serową:
- 750 g zmielonego twarogu (może być dobry ser z wiaderka)
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- ziarenka z 1/2 laski wanilii (opcjonalnie)
Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować ze sobą jedynie do połączenia się składników.
Składniki na masę makową:
- 750 g gotowej masy makowej z puszki lub masy makowej domowej roboty
- 100 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 1 szklanka zmielonych migdałów (ewentualnie orzechów włoskich)
- 50 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki likieru Amaretto
- 2 łyżki mąki pszennej
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić.
Masło utrzeć (mikserem), gdy będzie puszyste, dodawać do niego stopniowo masę makową. Gdy masa będzie jednolita, wsypać zmielone migdały z mąką, wlać czekoladę i likier. Całość zmiksować. Na koniec wbić jajko, zmiksować.
Formę o wymiarach ok. 20×30 wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać na nią na przemian masę serową z masą makową.
Seromakowiec wstawić do nagrzanego do 170-180oC (góra-dół) piekarnika i piec ok. 45 minut (masy powinny być ścięte z wierzchu). Wystudzić i przed samym podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!