Puree z dyni
Puree z dyni
Puree z dyni bardzo często będę wykorzystywała w swoich przepisach. Postanowiłam więc stworzyć osobny wpis, który krok po kroku prowadzi, jak przygotować puree z dyni. Przede wszystkim puree z dyni wykorzystuje się do słodkich wypieków, takich jak serniki czy babeczki.
- dynia o mączystym środku (najlepsza jest dynia odmiany Hokkaido, gdyż ma mocno pomarańczowy kolor, lekko słodkawy smak, ale do puree z dyni nada się niemal każda odmiana dyni)
Dynię umyć z zewnątrz. Dużym, ostrym nożem przekroić ją na pół, następnie na ćwiartki i wydrążyć z niej środek z pestkami (np. łyżką lub gałkownicą do lodów). Pokroić ją na cieńsze plastry.
Plastry dyni ułożyć na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Dynię wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200oC (góra-dół) i piec ok. 50-60 minut do miękkości. Jeśli widelec wbity w dynię wchodzi gładko, dynia jest upieczona.
Upieczoną dynię wystudzić, a następnie pozbawić skóry. Zmiksować blenderem do otrzymania gładkiego puree. Jeśli puree z dyni będzie zbyt wodniste, można je wrzucić na patelnię lub do garnka i gotować do odparowania nadmiaru płynu.
Takie puree z dyni można przechowywać w lodówce kilka dni, natomiast równie dobrze można je mrozić. Można więc od razu zrobić więcej i zamrozić w woreczkach.
Smacznego!