Szarlotka sypana
Szarlotka sypana
Kto kiedykolwiek robił szarlotkę sypaną, ten wie, że to najprostsza szarlotka pod słońcem 🙂
Szarlotka sypana, bo składników nie zagniatamy, nie miksujemy, a sypiemy warstwami do blaszki. Brzmi śmiesznie, ale po zrobieniu tego ciasta mój T. powiedział, że to najlepsza szarlotka jaką jadł od ponad roku 🙂 Szczerze polecam wypróbować ten przepis, zwłaszcza jesienią, gdy mamy mnóstwo przepysznych jabłek na straganach 🙂
Składniki:
- 1,5 szklanki maki pszennej
- 1,5 szklanki kaszy manny
- 1,5 szklanki cukru (lub mniej, jeśli macie dość słodkie jabłka)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
- 200 g masła
- 1,5 kg jabłek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Masło schłodzić.
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o sporych oczkach. Skropić sokiem z cytryny.
Mąkę, cukier, kaszę i proszek do pieczenia wymieszać i podzielić na 3 części.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem.
Na dno tortownicy wsypać jedną część suchych składników, a na nią wyłożyć połowę startych jabłek. Jabłka oprószyć cynamonem. Na jabłka wysypać drugą część suchych składników, na to kolejna porcja jabłek, a na górę ostatnia część suchych składników. Na wierzch zetrzeć masło na tarce o dużych oczkach i równomiernie je rozłożyć.
Szarlotkę sypaną wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC (góra-dół) i piec ok. 55-60 minut.
Masło będzie się topiło i złączy wszystkie składniki, jakie są pod nim. Zdarza się, że masło wraz z sokiem z jabłek wypływa poza tortownicę, warto więc zabezpieczyć spód piekarnika osobną blaszką.
Szarlotkę sypaną wystudzić i pokroić ostrym nożem z piłką na kawałki.
Smacznego!