Makaron z fasolką szparagową i cukinią

Makaron z fasolką szparagowąMakaron z fasolką szparagową i cukinią w maślanym sosie tymiankowym

Fasolkę szparagowa do tej pory jadałam najchętniej w towarzystwie masełka i bułki tartej. Odkąd zrobiłam makaron z fasolka szparagową wiedziałam, że to będzie mój tym numer jeden na kolejne lata 🙂 Na dodatek zrobiłam go z makaronem casarecce, który bardzo przypomina kształtem fasolkę. Fajna była zabawa przy jedzeniu, bo dopiero między zębami czuć było, czy to makaron czy fasolka 😉 Nie dość, że bardzo szybki, to jeszcze bardzo smaczny i zdrowy obiad z wykorzystaniem zdrowej i smacznej fasolki.

Składniki na 2 porcje:Fasolka szparagowa i cukinia

  • 160 g makaronu (u mnie casarecce)
  • 2 garście fasolki szparagowej (dałam żółtą)
  • 1/2 cukinii
  • 50 g masła
  • świeży tymianek
  • sól
  • pieprz

Cukinię wymyć, nie obierać, pokroić w kostkę. Na patelni lub w woku roztopić połowę masła i na nim podsmażyć cukinię, dodając do niej część tymianku, sól i pieprz. Po ok. 4 minutach do cukinii wlać ok. 1/3 szklanki wody z gotującego się makaronu (należy więc gotować makaron od razu) i dusić kolejnych kilka minut.

W garnku zagotować wodę, posolić ją dość sporo i na wrzątek wrzucić makaron.

Makaron z fasolką szparagową i cukiniąFasolkę szparagową oczyścić (odciąć końcówki) i wymyć, pokroić na mniejsze kawałki (ok. 3-4 cm) i dorzucić do gotującego się makaronu na ok. 7 minut przed jego odlaniem.

Gdy makaron i fasolka się ugotują, odlać je (zostawiając z pół szklanki wody) i wrzucić do cukinii. Dodać pozostałą część masła i tymianek, ewentualnie dolewając nieco wody z ugotowanego makaronu, wymieszać i podawać od razu.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
strudel jabłkowy z sosem waniliowym
Strudel jabłkowy

Strudel jabłkowy - Apfelstrudel Będąc zimą w Austrii i szusując na stokach, w przerwie na odpoczynek i rozprostowanie nart często...

Zamknij