Czekoladowa tarta z truskawkami
Czekoladowa tarta z truskawkami
Czekolada + truskawki = idealne połączenie! Czekoladowa tarta z truskawkami jest obłędna. Kruche ciasto, delikatne, aksamitne i intensywnie czekoladowe wypełnienie oraz lekko kwaśne, orzeźwiające truskawki. Bomba smakowa!
Tym razem połączyłam czekoladowy spód, czekoladowy krem i truskawki. Z poniższego przepisu można jednak usunąć czekoladę (z kremu), dodając wanilię i zrobić czekoladowy spód, waniliowy krem i truskawki.
Składniki na spód:
- 400 g herbatników czekoladowych
- ok. 160 g masła
Masło roztopić w niewielkim rondelku. Herbatniki zmielić na proszek w malakserze. Można też (jak nie macie malaksera) włożyć herbatniki do foliowego woreczka i zbić je tłuczkiem. Ciasto kruche można zrobić też według przepisu na tartę z budyniem dodając do ciasta nieco mniej mąki pszennej na korzyść gorzkiego kakao (ze 2-3 łyżki). Spód ciasteczkowy wysypać do formy na tartę (o średnicy ok. 28-30 cm), wyrównać, wstawić do lodówki do zastygnięcia. Jak robicie ciasto kruche, należy z nim postępować jak w przepisie na powyższą tartę z budyniem i owocami.
Składniki na krem czekoladowy:
- 600 ml mleka
- 5 żółtek
- 150 g cukru
- 40 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 175 g gorzkiej czekolady
W garnku zagotować mleko. Zdjąć z ognia.
Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę. Dodać obie mąki, dokładnie zmiksować. Całość wlać na gorące mleko, dokładnie mieszając, by nie powstały grudki, zagotować, aż krem zgęstnieje (ok. 1-2 minut). Zdjąć z ognia.
Do gorącego kremu wrzucić połamaną na kosteczki gorzka czekoladę, mieszać, aż do jej rozpuszczenia. Krem nieco wystudzić, ale jeszcze lekko ciepły wylać na przygotowany wcześniej spód.
Jeśli wolicie, gorzka czekoladę można pominąć i zrobić czekoladową tartę z waniliowym kremem (wystarczy dodać nasionka wydrążone z laski wanilii – dodajemy je do gotującego się mleka).
Ponadto:
- 700 g truskawek
Truskawki odszypułkować, wymyć, dokładnie osuszyć i ułożyć na czekoladowej tarcie.
Czekoladową tarte z truskawkami schłodzić przed podaniem.
Z białek, jakie Wam pozostaną po przygotowaniu czekoladowej tarty z truskawkami, możecie przyrządzić wiele ciekawych przepisów (wykorzystanie białek).
Smacznego!