Galaretki truskawkowe
Galaretki truskawkowe
Male łakocie. Słodkie co nieco. A najważniejsze, że wykonane samodzielnie i zdrowsze niż wszystkie sklepowe słodycze – galaretki truskawkowe ze świeżych, polskich, słodkich truskawek! Przepyszne galaretki truskawkowe, które pokochają dzieciaki oraz dorośli.
Składniki:
- 500 g truskawek
- 1/2 szklanki cukru (lub więcej, w zależności od preferencji i słodkości truskawek)
- 2 łyżki soku z cytryny
- żelatyna (3 i 1/2 łyżeczki)
Truskawki pozbawić szypułek, dokładnie wymyć, odsączyć z nadmiaru wody i zmiksować na gładką masę z dodatkiem cukru i soku z cytryny. Z powstałej masy (mi wyszło ok. 600 ml) odlać ok. 250 ml i rozpuścić w niej żelatynę (jeśli macie więcej truskawek, proponuję dać więcej żelatyny, by galaretki truskawkowe były bardziej zwarte), a następnie podgrzać masę z żelatyną, aby ta się rozpuściła (nie gotować!). Do masy z żelatyną przelać pozostałą część truskawek, całość dokładnie ze sobą wymieszać.
Masę na galaretki truskawkowe przelać do pojemnika (mój o wielkości 11×18 cm) wyłożonego folią spożywczą (lub aluminiową) i schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Galaretki truskawkowe można zrobić również w osobnych mniejszych miseczkach.
Schłodzoną i stężałą masę na galaretki truskawkowe wyjąć i ostrym nożem pokroić w pożądanej wielkości kawałki.
Galaretki truskawkowe można dodatkowo obtaczać w drobnym cukrze lub wiórkach kokosowych.
Z innych sezonowych owoców możecie robić galaretki o innych smakach (malinowe, jagodowe).
Smacznego!