Cukinia z kaszą jaglaną
Cukinia z kaszą jaglaną
Po zeszłorocznej fascynacji cukinią z mięsem mielonym, którą robiłam dość często, bo tak zachwyciła smakiem mojego męża, przyszła pora na wegetariańską wariację na temat cukinii. Cukinia z kaszą jaglaną to zdrowe, dietetyczne danie. Wykonanie jest proste i nie zajmuje aż tak dużo czasu.
Składniki:
- 2 nieduże cukinie
- 2/3 szklanki kaszy jaglanej
- 1 puszka pomidorów krojonych (można użyć świeżych pomidorów lub nawet koncentratu pomidorowego)
- 1 ząbek czosnku
- szalotka (opcjonalnie)
- olej
- 1 łyżka masła
- świeże zioła (tymianek, oregano, rozmaryn)
- sól
- pieprz
Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą do czasu, aż woda będzie klarowna. W garnku zagotować wodę (nieco mniej niż 2 razy tyle, co kaszy, czyli ok. 1 i 1/4 szklanki), posolić ją i na wrzątek wrzucić wypłukaną kaszę. Kaszę jaglaną gotować ok. 13 minut.
Cukinie przekroić wzdłuż na pół, łyżeczką wydrążyć środki tworząc z cukinii łódeczki (zostawić ok. 0,5 cm od strony skóry). Cukinie posolić, odstawić. Wydrążone środki cukinii pokroić w kosteczkę.
W głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać masło i na gorące wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną drobno szalotkę. Dodać do nich pokrojoną cukinię i całość dusić ok. 3-5 minut. Po tym czasie dorzucić pomidory i gotować, aż odparuje nadmiar wody. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.
Do przygotowanego sosu pomidorowego dorzucić ugotowaną kaszę, wszystko razem ze sobą wymieszać.
Przygotowane wcześniej cukinie wytrzeć ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody, jaką puściły i faszerować je kaszą z pomidorami.
Przygotowane cukinie z kaszą jaglaną i pomidorami ułożyć w naczyniu żaroodpornym lekko nasmarowanym oliwą i wstawić do nagrzanego do ok. 170oC piekarnika. Piec ok. 15 minut.
Smacznego!