Kasza pęczak z warzywami
Pęczak z warzywami
Pęczak z warzywami to jedna ze zdrowszych kasz, zawierająca najwięcej wapnia, czyli budulca naszych kości, a także witaminy K. Pęczak reguluje procesy trawienne, poprawia pamięć i polepsza nastrój. Tak więc do uśmiechu prosta droga! A do tego wybrane, ulubione warzywa.
Pęczak może stanowić odrębne danie, np. jako ciepły lunch czy kolacja, może też być dodatkiem do mięsnego obiadu (pieczeni czy tradycyjnych kotletów).
Składniki na 2 porcje:
- 1 niecała szklanka kaszy
- 1 cukinia
- 1/4 brokuła
- 1 marchewka1/2 szklanki groszku zielonego (mrożonego)
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- kawałek sera feta
- garść posiekanego koperku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz
- ulubione zioła (np. tymianek, rozmaryn)
Na dno rondla wlać odrobię oliwy. Na rozgrzaną wrzucić kaszę, przemieszać i wlać bulion (płynu powinno być niemal 2x tyle, co kaszy, aby ugotowała się na sypko). Gotować na lekkim ogniu do wyparowania płynu.
Marchew obrać, pokroić w plasterki (ok. 0,5 cm). Cukinię (młode śmiało można jeść bez obierania) pokroić w półplasterki. Brokuła podzielić na różyczki.
W woku podgrzać masło i wrzucić na nie marchewkę, chwilę podsmażyć, po czym zalać bulionem. Po chwili wrzucić cukinię, a po ok. 5 minutach – brokuła i groszek. Warzywa wrzucamy od tych, które są najtwardsze i będą się gotowały najdłużej. Dodać przyprawy, podsmażyć ok. 5-10 minut (w zależności od preferencji co do miękkości warzyw).
Do warzyw dodać ugotowaną, nie do końca odparowaną kaszę. Przemieszać i doprawić do smaku. Dodać posiekany koperek oraz ser feta.
Kaszę pęczak z warzywami podawać jako dodatek do dań mięsnych lub jako oddzielne, wegetariańskie danie.
Do pęczaku z warzywami można dodawać również inne warzywa wedle preferencji, np. paprykę, cebulę, fasolkę szparagową, pieczarki, kukurydzę.
Smacznego!