Krem z marchwi z rozmarynem

Krem z marchwi z rozmarynemKrem z marchwi z rozmarynem

Kolejna smaczna i zdrowa zupa – krem z marchwi.

Wcześniej robiłam już krem z marchwi z imbirem oraz z krem z marchwi z imbirem i pomarańczą, tym razem do kremu z marchwi dodałam rozmaryn, dość sporą jego ilość. Zupa okazała się wspaniała, bardzo aromatyczna, gęsta, rozgrzewająca.

Składniki:

  • 6 marchewek
  • 2-3 gałązki rozmarynu (najlepiej świeżego)
  • 1/2 małej cebuli
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1-2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Rozmaryn oderwać od łodyżek.

W garnku na maśle z odrobiną oleju podsmażyć rozmaryn, przeciśnięty czosnek oraz drobno posiekaną cebulkę (nie rumienić za bardzo, a raczej poddusić). Marchew obrać, pokroić na mniejsze kawałki, dorzucić do garnka, chwilę przesmażyć razem, po czym zalać wodą (lub bulionem, np. z kostki rosołowej) jedynie lekko ponad powierzchnię marchewki.

Marchew gotować do miękkości (ok. 15 minut). Po tym czasie całość dokładnie zblendować na gładki krem, doprawiając do smaku i w razie konieczności dodając więcej wody lub bulionu.

Krem z marchwi podawać grzankami lub pestkami dyni, słonecznika. Można dodać nieco gęstej śmietany.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
sałatka grecka i sos winegret
Sałatka grecka

Sałatka grecka W dosłownym tłumaczeniu: sałatka wiejska. Jest to tradycyjna sałatka Greków, podawana w różnych wariantach. Obecnie znana chyba na...

Zamknij