Kasza jaglana ze szparagami
Kasza jaglana ze szparagami (jaglanka ze szparagami)
O właściwościach kaszy jaglanej pisałam już na blogu nie raz. Tak samo w przypadku szparagów, więc nie będę się powtarzać, jak bardzo zdrowe są to składniki.
Kasza jaglana ze szparagami to pomysł na niskokaloryczne danie na lunch, lekki obiad (a raczej dodatek do obiadu, np. do dań mięsnych czy do ryb) czy kolację. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu, niewiele pracy – jest jednogarnkowe i niewielu składników, ale to właśnie w prostocie tkwi bogactwo smaku.
Składniki na 2 porcje:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 300 ml bulionu lub wody
- 6-8 zielonych szparagów
- sól
- pieprz
Kaszę jaglaną wypłukać pod bieżącą wodą tak długo, aż woda będzie klarowna, przejrzysta. Wsypać ją do garnka, zalać bulionem i gotować ok. 13 minut.
W tym czasie przygotować szparagi: odłamać zdrewniałe końce, obrać i pokroić je na kawałki ok. 3 cm.
Po 13 minutach gotowania się kaszy, dodać do niej szparagi (oprócz główek). Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Kaszę jaglaną ze szparagami kolejnych ok. 3-5 minut, aż wchłonięty zostanie niemal cały płyn. Gdy kasza jaglana ze szparagami będą ugotowane, wyłożyć danie na talerze.
Kaszę jaglaną ze szparagami podawać na ciepło lub po przestudzeniu. Jednak gdy wystygnie, proponuję dolać do dania ze 2 łyżki oliwy z oliwek i przemieszać kaszę widelcem.
Smacznego!