Kukurydziane muffiny z jagodami

muffiny kukurydziane z jagodamiKukurydziane muffiny z jagodami

Przepisem zainspirowała mnie Nigella. Były to pierwsze w moim życiu muffinki z jagodami, jakie zrobiłam. Od razu rozkochałam się w tych babeczkach. W oryginalnym przepisie występują borówki, ale z uwagi, iż samodzielnie zebrałam dużo jagód w lesie, postanowiłam wykorzystać właśnie je.muffiny z jagodami

Składniki na 12 sztuk:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g maki kukurydzianej (jeśli nie macie, śmiało można zastąpić zwykłą mąką pszenną)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 140 g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka jagód (można zamienić borówkami, malinami) – owoce mogą być mrożone

W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki. W drugiej zmiksować jajko, jogurt i olej. Do mokrych składników wsypać składniki suche i wszystko zmiksować (lub wymieszać) tylko do połączenia się składników. Dodać owoce. Lekko wymieszać. Nakładać do foremek do 1/2 wysokości (powinno być akurat na 12 foremek). Wstawić do nagrzanego do 190oC piekarnika i piec ok. 20 minut (do tzw. suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika i studzić na kratce. Ja lubię najbardziej jeszcze lekko ciepłe ze szklanką mleka.

Opcjonalnie można oprószyć je cukrem pudrem lub polukrować.

muffiny kukurydziane

Smacznego!

Przeczytaj inne:
sałatka z selera naciowego
Sałatka z selera naciowego

Sałatka z selera naciowego z orzechami (sałatka Waldorf) Sałatka Waldorf, czyli sałatka z selera naciowego, pochodzi z Nowego Jorku. Jest...

Zamknij