Tiramisu

TiramisuTiramisu

Tiramisu to włoski deser składający się z biszkoptów nasączonych mocną kawą z dodatkiem likieru oraz warstwy kremowego serka mascarpone ze świeżymi żółtkami i cukrem. Całość oprószona gorzkim kakao.

W Italii tiramisu podaje się mocno schłodzone na drugie śniadanie do kawy. Ja osobiście jestem wielką fanką tiramisu, mogłabym ten deser jeść co dzień i nigdy by mi się nie znudził, tym bardziej dziwi mnie, że na blogu pojawia się on dopiero teraz 🙂

Tiramisu można przygotować w jednej formie, jako ciasto lub w pucharkach – dla każdego osobna porcja cudownego, aksamitnego deseru. Ja tym razem przygotowałam tiramisu w jednej formie o wymiarach ok. 20×30 cm.

Składniki:

  • 140 g podłużnych biszkoptów
  • 5 żółtek w temperaturze pokojowej
  • 5 łyżek cukru
  • 500 g serka mascarpone w temperaturze pokojowej
  • 200 ml mocnej zaparzonej kawy
  • 70 ml likieru Amaretto lub innego (np. kawowego)
  • 2 łyżki gorzkiego kakao

Mocną kawę (najlepiej zaparzone espresso) ostudzić i wymieszać z likierem, przelać do szerokiego talerza (np. głębokiego talerza do zupy).

Żółtka muszą być w temperaturze pokojowej. Ubijać je mikserem przez kilka minut dodając stopniowo cukier. Masa powinna być gęsta, lśniąca, powinna zwiększyć swoją objętość. Gdy żółtka będą ubite, dodać do nich mascarpone (łyżka po łyżce) i miksować razem z żółtkami na niezbyt dużych obrotach, aby całość się ładnie połączyła.

Każdy biszkopt maczać w kawie z dwóch stron, po ok. 2 sekundy z każdej strony i układać w formie. Nie wypełniamy „luk” pomiędzy biszkoptami okruszkami, gdyż w tych miejscach będzie masa z serka.

Biszkopty z kakao   Biszkopty

Wyłożone biszkopty oprószyć gorzkim kakao, a na nie wyłożyć połowę masy serowej. Zrobić drugą warstwę z nasączonych biszkoptów, na nie wyłożyć pozostałą część masy serowej, a wierzch oprószyć kakao (można też dodać startą na tarce o małych oczkach gorzka czekoladę).

Z podanych składników zrobić dwie lub trzy (jeśli macie mniejszą formę) warstwy, wierzch zawsze oprószyć kakao.

Tiramisu wstawić do lodówki i chłodzić je kilka godzin, aż masa serowa stężeje.

Tiramisu podawać schłodzone, najlepiej do filiżanki ulubionej kawy.

O podobnym smaku, jeśli lubicie smak tiramisu, możecie też zrobić babeczki tiramisu.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
sałatka z selera naciowego
Sałatka z selera naciowego

Sałatka z selera naciowego z orzechami (sałatka Waldorf) Sałatka Waldorf, czyli sałatka z selera naciowego, pochodzi z Nowego Jorku. Jest...

Zamknij