Kurczak w rozmarynie
Kurczak w rozmarynie z oliwkami
Kurczak w rozmarynie z dodatkiem zielonych oliwek to szybkie i bardzo smaczne danie. Rozmaryn jest bardzo aromatyczny, a w tym daniu idealnie komponuje się z kurczakiem i oliwkami.
Kurczak w rozmarynie świetnie pasuje do ryżu, kaszy czy makaronu. Wystarczą te trzy składniki: kurczak, oliwki i rozmaryn, aby wyczarować naprawdę genialne i wyborne danie, którego smak odbiega całkowicie od dań, jakie spożywamy na co dzień.
- 1 pierś z kurczaka
- 1 szklanka oliwek zielonych bez pestek
- kilka gałązek rozmarynu
- kawałek papryczki chilli (opcjonalnie)
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki śmietany
- sól
- pieprz
Pierś z kurczaka wymyć, osuszyć, pokroić w małą kostkę i oprószyć solą i pieprzem.
Oliwki drobno posiekać. Rozmaryn oderwać z łodyżek i posiekać drobno.
W garnku podgrzać oliwę, dodać masło i wrzucić na nie rozmaryn. Chwilę przesmażyć, by wydobyć aromat, po czym wrzucić posiekane oliwki, a zaraz po chwili pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Dla lubiących ostre dania – można dodać również (razem z rozmarynem) bardzo drobno posiekaną papryczkę chilli. Wszystko smażyć kilka minut, po czym zalać wrzątkiem (ok. 1/2 – 1 szklanki) i dusić do osiągnięcia miękkości kurczaka.
Gdy kurczak w rozmarynie będzie już miękki, dodać śmietanę wcześniej rozrobioną z łyżką gorącego sosu z kurczaka w rozmarynie. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
Kurczak w rozmarynie świetnie nadaje się do ryżu. Można to danie podać również z makaronem.
Dla lubiących gęste sosy – można go nieco zagęścić dodając więcej śmietany (gęstej) lub zaklepkę z mąki i wody.
Smacznego!