Parówki w sosie pomidorowym
Parówki w sosie pomidorowym
Nie jestem zwolennikiem parówek, zwłaszcza tych, w których niewiele jest mięsa, jednak parówki w sosie pomidorowym to szybkie danie na obiad, które mi smakuje. Warunek jest jeden – w parówkach musi być naprawdę dużo mięsa! Wybierajcie takie, w których jego zawartość jest powyżej 90%, wtedy wiecie, co jecie.
Składniki:
- 6 parówek dobrej jakości
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 1/2 litra wody lub bulionu
- 1 spora łyżka masła
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 1/6 szklanki śmietanki (rzadkiej słodkiej lub śmietanki kremówki)
- 1/4-1/2 łyżeczki cukru
- sól (ok. 1 łyżeczki)
- pieprz
W rondlu roztopić masło i wsypać mąkę. Zrobić zasmażkę. Całość energicznie mieszać, chwilę podsmażając, po czym stopniowo dolewać wodę lub bulion cały czas mieszając, aby nie powstały grudki (np. rózgą kuchenną). Całość zagotować, po czym dodać koncentrat pomidorowy (można go wcześniej rozrobić z wodą). Sos pomidorowy przyprawić do smaku solą i pieprzem, a jeśli będzie zbyt kwaśny – odrobiną cukru. Gotować kilka minut.
Sos pomidorowy można również zrobić na bazie pomidorów z puszki lub świeżych pomidorów (polecam w sezonie). Należy wtedy dodać mniej wody, pokrojone pomidory (bez skórki) i przed dodaniem parówek całość zblendować na jednolity sos.
Do przygotowanego sosu pomidorowego dodać pokrojone na niewielkie kawałki parówki. Wszystko podgrzać, aby parówki były gorące. Na sam koniec wlać śmietankę.
Parówki w sosie pomidorowym świetnie smakują zarówno z ziemniakami, jak i z makaronem lub ryżem.
Smacznego!