Makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami

makaron z tuńczykiem, suszonymi pomidoramiMakaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami i rukolą

Genialny przepis na naprawdę szybki obiad! Makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami, z dodatkiem świeżej rukoli to bogactwo smaków i aromatów. Najważniejsze jednak jest to, że taki obiad można zrobić naprawdę szybko.

Składniki na 2 porcje:

  • 180 g ulubionego makaronu (np. penne)
  • puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • 8-10 sztuk pomidorów suszonych z zalewy
  • 2 garście rukoli
  • kilka oliwek zielonych (opcjonalnie)
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 5 łyżek oliwy z oliwek lub oliwy z zalewy suszonych pomidorów
  • 3 łyżki parmezanu

makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidoramiMakaron ugotować w osolonej wodzie al dente. W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę z oliwek (można też dodać oliwy z suszonych pomidorów) i wrzucić na nią przeciśnięty czosnek. Podgrzać, nie rumienić czosnku. Pomidory suszone pokroić w paski i dodać na patelnię. Wrzucić również przekrojone na pół oliwki. Wszystko dusić ok. 2-3 minut.

Ugotowany makaron (bez przelewania go zimną wodą) od razu wrzucić na patelnię do suszonych pomidorów, wymieszać, aby oliwa pokryła makaron, po czym dodać odlanego z sosu tuńczyka. Całość podgrzać, ale nie za długo, aby tuńczyk nie „rozleciał” się na zbyt drobne części. Wyłączyć grzanie pod patelnią i wrzucić wymytą rukolę. Całość wymieszać krótko i przełożyć na talerze. Makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami posypać startym serem.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
tort kajmakowy
Tort kajmakowy

Tort kajmakowy na orzechowym biszkopcie Tort kajmakowy: orzechowe blaty biszkoptu, nasączone kawą i likierem, przełożone masą śmietanowo-kajmakową i do tego...

Zamknij