Domowy budyń waniliowy
Domowy budyń waniliowy
Budyń… nazwa wywołuje u mnie wspomnienia dzieciństwa… Często jadaliśmy budyń na deser. Z reguły waniliowy. Domowy budyń waniliowy jest moim ulubionym, choć budyniem czekoladowym też nie pogardzę 🙂 Robi się go bardzo szybko, a jest stokroć lepszy niż budyń, który kupić można w torebkach (czego nie polecam!).
Domowy budyń waniliowy jest gęsty, aksamitny i czuć w nim prawdziwą wanilię! Jeśli nie macie laski wanilii, do domowego budyniu waniliowego można dodać ewentualnie cukier z prawdziwą wanilią albo ekstrakt waniliowy (nie mylić ze sprzedawanymi w marketach aromatami!).
Składniki na 3 porcje:
- 500 ml mleka
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka masła
- 1/2 laski wanilii
- 3-4 łyżki cukru (można zmieszać z cukrem waniliowym)
W rondlu podgrzać 400 ml mleka, masło i cukier aż do rozpuszczenia się cukru. Dodać również wydrążone ziarna z laski wanilii. Doprowadzić do wrzenia.
W osobnej miseczce zmiksować ze sobą pozostałe mleko, mąkę ziemniaczaną i żółtka.
Na gotujące się mleko wlać zmiksowaną mieszankę i mieszać, aż domowy budyń waniliowy zgęstnieje. Podgrzewać ok. 1 minuty cały czas mieszając.
Domowy budyń waniliowy przelać do salaterek. Podawać na ciepło lub na zimno z ulubionymi owocami (świeżymi np. maliny, truskawki, jagody, borówki lub owocami w syropie), syropem lub bez dodatków.
Pozostałe białka można wykorzystać na inne przepisy.
Smacznego!