Risotto po bolońsku
Risotto po bolońsku
Jedno z lepszych risotto mięsnych – risotto po bolońsku. Jak każde risotto – wymaga czasu i ciągłego stania przy garnku w celu mieszania, ale efekt jest nieziemski, więc praca opłacalna 🙂
Risotto po bolońsku to alternatywna do makaronu z sosem bolońskim. Oba dania robi się dość podobnie, jednak tu mamy ryż, a tam – makaron. Tu brudzimy jeden garnek, tam – dwa 😉
- 3/4 szklanki ryżu do risotto
- 250 g mięsa mielonego (wołowe, wieprzowe lub mieszane)
- 100 ml wina białego wytrawnego
- 700 ml bulionu
- 1/2 cebulki
- 1 ząbek czosnku
- 100 g koncentratu pomidorowego (można zastąpić pomidorami z puszki lub świeżymi pozbawionymi skórki)
- 2 spore garście sera parmezan (lub innego podobnego, np. grana padano)
- kawałek papryczki chilli
- kilka listków świeżej bazylii
- 3 łyżki masła
- olej
- sól
- pieprz
Cebulę obrać i drobno posiekać. W rozgrzanym wysokim rondlu rozgrzać oliwę i roztopić 2 łyżki masła i podsmażyć (nie rumienić!) cebulkę oraz przeciśnięty czosnek. Po chwili dodać mięso mielone i całość smażyć kilka minut. Po tym czasie dodać ryż, wymieszać, aby połączył się z mięsem i zalać winem. Zagotować, odparować wino i chochla po chochli wlewać bulion (kolejną chochlę wlać dopiero, gdy poprzednia wyparuje).
Ostatnią chochlę bulionu wymieszać z koncentratem pomidorowym i wlać po ok. 15 minutach gotowania ryżu. Doprawić całość do smaku. Nie doprowadzić do całkowitego wyparowania płynu. Risotto po bolońsku powinno być dość płynne, a ryż al dente.
Zdjąć całość z ognia, dodać ostatnią łyżkę masła oraz starty parmezan. Wymieszać. Risotto po bolońsku nakładać na głębokie talerze dekorując np. świeżą bazylią i startym parmezanem.
Smacznego!