Polędwiczki wieprzowe w sosie
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-grzybowym
Robiłam już polędwiczki wieprzowe pieczone w piekarniku, polędwiczkę wieprzową pieczoną w całości, a teraz przyszła pora na polędwiczki wieprzowe w sosie – tym razem wybrałam sos śmietanowo-grzybowy.
Polędwiczki z tego przepisu są bardzo delikatne, soczyste. Sos natomiast jest aksamitny, mocno grzybowy z delikatną nutą śmietanki.
Jest to wspaniały pomysł na niedzielny, wykwintny obiad dla całej rodziny.
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 300 g)
- garść suszonych grzybów
- 1/2 cebuli
- 2 szklanki bulionu (np. grzybowego)
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
- sól
- pieprz
Grzyby namoczyć w gorącej wodzie na ok. 1 godzinę. Wodę wylać, grzyby pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę drobno posiekać.
Polędwiczkę wieprzową wymyć, usunąć błony i pokroić ją w plastry. Lekko rozbić dłonią (są zbyt delikatne, by uderzać w nie tłuczkiem) na cieńsze kotleciki. Oprószyć z dwóch stron solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć na nim cebulę oraz grzyby. Gdy cebulka lekko się zezłoci, przerzucić wszystko do rondla, zalać bulionem i gotować.
Na tej samej patelni, na której smażyliśmy grzyby, smażyć na złoty kolor z obu stron polędwiczki (na odrobinie oleju). Po usmażeniu przekładać je do rondla, w którym gotuje się bulion z grzybami. Polędwiczki wieprzowe w sosie gotować ok. 20 minut. Po tym czasie dolać do rondla śmietankę i całość doprawić do smaku.
Polędwiczki wieprzowe podawać z ziemniakami, np. z puree ziemniaczanym i ulubioną surówką. Jeśli nie macie grzybów (świeżych, mrożonych czy suszonych), można przygotować sos pieczarkowy. Również świetnie pasuje do polędwiczek.
Smacznego!