Zapiekanka makaronowa z serem
Zapiekanka makaronowa z serem, szynką parmeńską i pomidorami
Zapiekanki są genialne! Wystarczy kilka składników, dobry ser i kilka minut w piecu, by całe danie było rewelacyjne w smaku!
Zapiekankę makaronową robię, gdy nie mam innego pomysłu na obiad lub gdy zostały mi resztki z innego dania (np. kawałek mięsa lub warzywa – jak np. przy zapiekance makaronowej z brokułami). Tym razem miałam kawałek szynki, której pewnie nie zjedlibyśmy przez kolejne dni, wymyśliłam więc tą zapiekankę makaronową z serem i pomidorami i dodatkiem tejże szynki.
Składniki na 2 porcje:
- 200 g makaronu (np. penne)
- 6 pomidorów podłużnych (lub puszka pomidorów)
- kilka plastrów szynki (najlepiej parmeńskiej)
- garść ciemnych oliwek (opcjonalnie)
- 1 ząbek czosnku
- kawałek papryczki chilli
- kilka listków świeżej bazylii
- 3-4 garście startego sera (najlepiej mozzarelli, ale może też być np. cheddar)
- sól
- pieprz
Makaron ugotować w osolonej wodzie, ale o ok. 2-3 minuty krócej niż czas wskazany na opakowaniu (makaron będzie jeszcze zapiekany, wiec zmięknie wtedy jeszcze bardziej). Odlać, ale nie przelewać zimną wodą.
Na suchą patelnię wlać pomidory z puszki (świeże wcześniej sparzyć i obrać ze skórki), wcisnąć do nich czosnek i dodać sól oraz pieprz, a także drobno posiekaną papryczkę chilli. Sos dusić do czasu, aż pomidory się rozpadną, a nadmiar wody odparuje. Na koniec do sosu dodać kilka posiekanych listków bazylii lub suszoną bazylię (bądź oregano).
Ugotowany makaron wymieszać z sosem, szynką i oliwkami i przełożyć do naczyń do zapiekania (może być to jedno naczynie żaroodporne). Całość posypać startym serem.
Zapiekankę makaronową z serem i pomidorami wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika i zapiekać ok. 20 minut, aż ser zbrązowieje. Podawać gorącą udekorowaną świeżymi listkami bazylii.
Smacznego!