Makowiec
Makowiec zawijany
Najlepszy tradycyjny makowiec, jaki miałam okazję jeść! Ciasto drożdżowe jest bardzo przyjemne do pracy, elastyczne, a masa makowa jest idealnie słodka i napakowana bakaliami.
Dla tych, którzy nie mają tyle czasu na pichcenie, polecam przepis na szybki makowiec z gotowej masy makowej 😉
Z poniższego przepisu wychodzą 3 strucle makowe.
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 50 g drożdży świeżych
- 180 ml mleka
- 130 g masła
- 6 żółtek
- 0,4 szklanki cukru
- 1 łyżka spirytusu lub rumu
W letnim mleku rozpuścić cukier oraz drożdże. Odstawić w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Masło roztopić i ostudzić.
Mąkę przesiać do sporej miski, zrobić w niej wgłębienie i wbić w środek żółtka, wlać alkohol oraz podrośnięty rozczyn z drożdży i mleka. Całość dokładnie ze sobą połączyć i ubijać kilka minut (najlepiej mikserem z nakładkami do ciasta drożdżowego). Pod koniec dodać rozpuszczone i ostudzone masło. Całość wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodziło od nakładek miksera (nie może się kleić). Ciasto drożdżowe przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości (na ok. 1-1,5 godziny).
W tym czasie przygotować masę makową.
Składniki na masę makową:
- 1/2 kg maku
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2-3/4 szklanki miodu płynnego
- 1/2 szklanki kandyzowanej skórki z pomarańczy
- 3/4 szklanki rodzynek
- 80 g orzechów włoskich
- 80 g migdałów
- 3 białka
Mak namoczyć dzień wcześniej w mleku. Odsączyć go z nadmiaru płynu (na sitku) i zmielić w maszynce dwa razy.
Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić do napęcznienia, odcedzić po ok. 10 minutach. Orzechy i migdały posiekać drobniej (zawsze najpierw je moczyliśmy we wrzącej wodzie, zdejmowaliśmy z nich skórkę i dopiero siekaliśmy – zadanie dla wytrwałych „Kopciuszków”, bo obecnie już mi się nie chce tego robić).
Żółtka utrzeć z cukrem na gładką, jasną masę. Dodać płynny miód, połączyć z żółtkami. Dodać mak i wszystko razem wymieszać. W razie potrzeby można dolać więcej miodu – należy spróbować, jaka słodkość Wam odpowiada. Wsypać wszystkie bakalie, wszystko ze sobą dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywno z odrobiną cukru i na sam koniec dodać do masy makowej mieszając już bardzo delikatnie.
Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy równe części. Każdą z nich rozwałkować na kształt prostokąta na długość blaszki do pieczenia (keksówki) i nieco mniejszą szerokość (ok. 20-25 x 30-35 cm). Na placek nakładać część (1/3) masy makowej zostawiając puste brzegi. Makowce zwijać wzdłuż dłuższej krawędzi, końcówkę dokleić do strucla, a boki zawinąć pod spód.
Makowiec położyć na papierze do pieczenia i przenieść do keksówki. Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem (lub samym białkiem, które zostało z ciasta drożdżowego). Tak samo postąpić z pozostałymi dwoma makowcami.
Makowce wstawić do nagrzanego do 180oC (góra-dół) piekarnika i piec ok. 30-40 minut do tzw. suchego patyczka (wbijać w ciasto, nie w masę).
Makowce wystudzić przy lekko uchylonym piekarniku, polukrować.
Składniki na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3-4 łyżki gorącej wody
Cukier puder połączyć z gorącą wodą. Jeśli będzie zbyt gęsty – dodać więcej wody, jeśli zbyt rzadki – dosypać cukru. Ciepłym lukrem polukrować nieco ciepłe jeszcze makowce. Opcjonalnie można posypać kawałkami kandyzowanej skórki pomarańczy. Wystudzić.
Pozostałe białka można wykorzystać na inne przepisy.
Smacznego!