Tarta ze śliwkami

Tarta-ze-śliwką-i-beząTarta ze śliwkami i pianką bezową

Krucha tarta ze śliwkami i delikatną pianką z bezy zrobiła ostatnio furorę! Ciasto jest pod każdym względem idealne! Kruchy, maślany spód, słodkie śliwki węgierki i słodka pianka bezowa z góry lekko chrupiąca – czyż to połączenie nie wydaje się Wam fantastyczne?

Do przygotowania tego ciasta możecie użyć również innych owoców: malin, jabłek, agrestu. Ja przy kończącym się sezonie śliwkowym postawiłam na te właśnie owoce.

Możecie również użyć mrożonych śliwek, ciasto nie straci na swojej wartości.tarta ze śliwkami i pianką bezową

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 130 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • ok. 1/2 kg śliwek (najlepiej węgierek)

Mąkę, masło, cukier i żółtko zagnieść dłońmi na elastyczne, jednolite ciasto. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć ją, owinąć folią i wstawić do lodówki na ok. godzinę.

W tym czasie przygotować śliwki: wymyć je i poprzekrajać na połówki wyjmując pestki. Jeśli używacie śliwek mrożonych, nie rozmrażać ich wcześniej.

tarta ze śliwkamiPo tym czasie ciasto rozwałkować na kształt koła (ok. 30 cm), grubość ok. 3 mm. Ciasto przenieść na blaszkę (moja o średnicy ok. 28 cm). Bardzo dobrze sprawdza się pomysł, aby rozwałkowywać ciasto na folii aluminiowej, następnie przenieść wraz z folią ciasto nad formę, odwrócić je na formę i odkleić folię. Wyrównać brzegi ciasta, a spód nakłuć widelcem w kilku miejscach. Na spód wyłożyć papier do pieczenia i wysypać na niego suchą fasolę (lub kulki ceramiczne, groch, ryż). Robi się to po to, by ciasto się nie wybrzuszało podczas pieczenia. Kruchy spód wstawić do nagrzanego do 200oC (opcja góra-dół) piekarnika i podpiec ok. 10 minut.

Po tym czasie ciasto wyjąć, zdjąć papier z fasolą. Jeśli owoce są mocno soczyste i mogą puścić dużo soku, proponuję na podpieczony spód wysypać ok. garść bułki tartej, która wchłonie nadmiar wypuszczonego z owoców soku. Następnie układać owoce.

Ciasto ponownie wstawić do piekarnika, obniżyć temperaturę do ok. 170-180oC piec ok. 20 minut.

W tym czasie przygotować bezę.

Składniki na bezę:

  • 3 białka
  • 150 g cukru drobnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania bardzo powoli wsypywać cukier, cały czas miksując. Miksować tak długo, aż pianka będzie lśniąca, a cukier się rozpuści. Na koniec wsypać mąkę ziemniaczaną, zmiksować.

Tartę ze śliwkami wyjąć z piekarnika, wyłożyć na nią bezę. Można do tego użyć dużej szprycy lub wyłożyć to łyżką (robiąc „esy-floresy).

tarta z bezą   tarta ze śliwkami i bezą

Tartę ze śliwkami i bezą wstawić ponownie do piekarnika, zmieniając ustawienie na grzanie górne. Beza powinna się lekko podpiec, zarumienić. Po ok. 5-10 minutach wyłączyć piekarnik i lekko uchylić drzwiczki, by beza się dosuszyła.

Tarta ze śliwkami fantastycznie smakuje nawet następnego dnia.

Zapraszam do wykorzystania przepisów z wykorzystaniem żółtek.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Racuchy z twarogu
Placki z twarogu

Placki z twarogu - Syrniki Syrniki to tradycyjna potrawa kuchni rosyjskiej i kuchni ukraińskiej. Syrniki to smażone placki z twarogu,...

Zamknij