Muffinki ze śliwkami

muffiny ze śliwkamiMuffinki ze śliwkami

W tym roku robiłam te muffinki pierwszy raz. Już wiem, że to nie jest mój ostatni raz, bo muffinki ze śliwkami są obłędne! Idealnie słodziutkie, z lekko kwaskowymi śliwkami, puszyste, mięciutkie – takie, jakie muffinki być powinny! Te są idealne nawet na drugi dzień.

Składniki na ok. 16 sztuk:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 szklanka śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju
  • ok. 10 śliwek węgierek

W jednej misce wymieszać ze sobą przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier. W drugiej misce trzepaczką rozbełtać jajka, dodać śmietanę i olej i wymieszać to razem. Jednym ruchem wsypać suche składniki do mokrych. Wymieszać je krótko – tylko do połączenia się składników. Wymyte śliwki pokroić na mniejsze kawałki (ćwiartki lub mniejsze) i dorzucić do ciasta. Wymieszać. muffinki ze śliwkamiCiasto nakładać do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami do ok. 3/4 ich pojemności.

Ponadto:

  • kilka łyżek cukru trzcinowego
  • 1 łyżka cynamonu (opcjonalnie)

Cukier wymieszać z cynamonem (ten można pominąć) i posypką posypać muffinki ze śliwkami.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec ok. 25 minut do zarumienienia i tzw. suchego patyczka.

Muffinki ze śliwkami wyjąć z piekarnika i po ok. 2-3 minutach przełożyć je do wystygnięcia na kratkę.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
sałatka z ryżem i serem
Sałatka z ryżem i serem żółtym

Sałatka z ryżem i serem żółtym Owa sałatka powstała, gdy chciałam zużyć resztki niezjedzonego obiadu, a mianowicie ryżu. Postanowiłam zrobić...

Zamknij