Racuchy drożdżowe

placki drożdżoweRacuchy drożdżowe

O taaaak, gdy robimy racuchy drożdżowe, to hurtowo. Wszyscy są nim zachwyceni oprócz taty. Dlaczego? Dlatego, że w tym daniu nie ma mięsa 😉 Racuchy drożdżowe z reguły podajemy z cukrem pudrem. Czasem jednak odchodzimy od tradycji i dodajemy do nich własnoręcznie robiony dżem z wiśni lub śmietanę.

Racuchy drożdżowe są bardziej pracochłonne niż placki z jabłkami czy placki z bananami, ale warto!

Do środka racuchów drożdżowych można dodać również rodzynki lub świeże pokrojone w kostkę jabłka. Poniżej przepis na tradycyjne racuchy drożdżowe. A może by tak zrobić je na tłusty czwartek? 🙂

Składniki:racuchy drożdżowe

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 50 g drożdży świeżych
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 kieliszek spirytusu (albo rumu)
  • szczypta soli
  • garść rodzynek lub 2 jabłka (opcjonalnie)
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Najpierw zrobić zaczyn: drożdże pokruszyć, zalać 1/2 szklanki mleka i wsypać 1 łyżeczkę cukru, dokładnie wymieszać. Przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia swojej objętości.

Do sporej miski przesiać mąkę, zrobić po środku wgłębienie i wlać tam jajko, wsypać cukier, szczyptę soli, spirytus, mleko i wyrośnięty rozczyn. Wszystko dokładnie wyrabiać mikserem nakładkami do ciasta drożdżowego (można też dłońmi). Na koniec dodać rodzynki lub jabłka. Ciasto powinno być elastyczne i powinno odchodzić od nakładek miksera (dłoni), nie powinno się lepić. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na ok. 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Po tym czasie rozgrzać patelnię i wlać na nią olej (tak, by zakrywał całe dno). Olej nie może być za bardzo gorący. Do kubka wlać gorącą wodę i maczać w nim łyżkę przed każdym nabraniem ciasta (łatwiej wtedy odejdzie od łyżki). Nakładać łyżką ciasto na rozgrzaną patelnię i smażyć do zarumienienia z obu stron. Placki powinny rosnąć na patelni. Po usmażeniu odkładać na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu.

smażone racuchy drożdżowe racuchy drożdżowe z cukrem pudrem

Racuchy drożdżowe po lekkim wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Podawać same, z cukrem pudrem lub konfiturami.

Następnego dnia (jeśli coś zostanie), aby były równie świeże, wystarczy włożyć je na kilka sekund do kuchenki mikrofalowej 🙂

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Risotto z burakami pieczonymi
Risotto z burakami pieczonymi

Risotto z burakami pieczonymi Było już pęczotto z burakami, więc pora na podobne danie z wykorzystaniem ryżu - risotto z...

Zamknij