Łazanki z młodą kapustą

Łazanki z młodą kapustą i kiełbasąŁazanki z młodą kapustą, kiełbasą i pieczarkami

Łazanki to nazwa makaronu – spore płaty makaronu pokrojone w kwadraty. Z dodatkami tworzą wspaniałe danie.

Łazanki z młodą kapustą, kiełbasą i pieczarkami to jedno z moich ulubionych dań!! Nigdy nie robię mniej, niż cały garnek, bo się nie opłaca – tak szybko znika. Wszystkim bardzo smakują moje łazanki i mimo, iż przepisów próbowałam już kilka, ten zagościł u mnie na dobre. Danie nie należy chyba do lekkostrawnych, ale gwarantuję Wam, że dla takiego smaku czasem warto się poświęcić! Ponadto kapusta jest bardzo zdrowym warzywem – wbrew pozorom jest lekkostrawna (to dodatek boczków i kiełbas robi z niej bardziej kaloryczną). Kapusta jest kopalnią wapnia, magnezu, potasu, a także żelaza i kwasu foliowego.

Zachęcam więc do gotowania tego dania!kapusta, kiełbasa

Składniki:

  • 250 g makaronu typu łazanki (domowego lub kupnego)
  • 1 niezbyt duża główka młodej kapusty
  • 2 krótkie kiełbasy
  • 8-10 pieczarek
  • 1/2 czerwonej papryki (opcjonalnie)
  • 1 cebula
  • 1 ziele angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Makaron łazanki ugotować al dente (nieco krócej niż w przepisie na opakowaniu). Odcedzić.

Z kapusty oderwać brzydkie liście, przekroić ją na pół, a połówki na ćwiartki. Wymyć. Pozbyć się głąba i poszatkować na niezbyt cienkie paski. Wrzucić do garnka, zalać 1/2 szklanki wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie oraz łyżeczkę soli i gotować. Kapusta nie powinna być rozgotowana, powinna być lekko twardawa.

łazanki z młodą kapustąW tym czasie kiełbasę pokroić w kostkę (jeśli ma twardą skórę, można ją zdjąć). Przesmażyć na łyżce oleju. Odstawić na bok. Pieczarki obrać i pokroić w plastry. Cebulę posiekać. Paprykę wymyć i pokroić w paski. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę, dodać paprykę i pieczarki i smażyć do odparowania wody.

Jeśli w kapuście jest zbyt dużo wody, odsączyć ją. Do jednego garnka wrzucić kapustę, kiełbasę, pieczarki z cebulą i papryką i wszystko razem dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem.

Łazanki można podawać albo wymieszane od razu z kapustą, albo ułożone na talerzu, a na tym kapusta.

Zimą zaś polecam łazanki z kapustą i suszonymi grzybami.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
lasagne z mięsem mielonym
Lasagne z mięsem

Lasagne z mięsem mielonym, pomidorami i beszamelem Mój T. zakochał się w tym daniu, gdy byliśmy w Rzymie. Faktycznie -...

Zamknij