Sałatka caprese

Sałatka capreseSałatka caprese

Sałatka caprese pochodzi z południa Włoch. W pewien sposób powinna ona odzwierciedlać włoską flagę (z uwagi na kolorystykę). Zna ja chyba każdy z nas. Jest bardzo popularna na całym świecie, podawana jako przystawka przed daniem głównym lub jako odrębna sałatka.

Świeża mozzarella, dojrzałe pomidory, bazylia i oliwa – klasyczne, proste połączenie, a jaki smak…!

Składniki:pomidory, mozzarellą, bazylia

  • 2 dojrzałe pomidory
  • 1 kulka mozzarelli

Pomidory wymyć i pokroić w plastry (ok. 3 mm). Mozzarellę osączyć z zalewy i również pokroić w plastry (podobnej grubości do plastrów pomidorów). Ułożyć na talerzu na przemian.

Składniki na dressing:

  • kilka listków świeżej bazylii
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

caprese sałatkaListki bazylii bardzo drobno posiekać. Przełożyć do miseczki, wsypać szczyptę soli i rozetrzeć razem, by uwolnić aromat z ziół. Dodać oliwę i pieprz.

Dressingiem polać pomidory i mozzarellę.

Sałatkę caprese najlepiej podawać od razu po zrobieniu.

Można ją też przyrządzić z mini kulek mozzarelli i pomidorków koktajlowych (jedne i drugie poprzekrajać na połówki), polać dressingiem.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Pasta z jajek i awokado
Pasta jajeczna z awokado

Pasta jajeczna z awokado Pasta jajeczna z awokado to świetny pomysł na zdrowe, smaczne i szybkie śniadanie. Kanapki z pastą...

Zamknij