Surówka z kapusty pekińskiej

surówka z kapusty pekińskiejSurówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy i pora

Kapusta pekińska to bardzo pożyteczne warzywo. Uznawana jest za warzywo, które posiada właściwości lecznicze i to w bardzo dużych ilościach. Zawiera ona bardzo dużo beta-karotenu, witaminy A, B1, B2, C, potasu, fosforu, kwasu foliowego, magnezu. Działa przeciwwrzodowo, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Wspomaga kości, narząd wzroku i pracę serca.

Przepisów na surówki z kapusty pekińskiej jest wiele, można ją łączyć z wieloma warzywami. Mi ostatnio posmakowała z poniższego przepisu:

Składniki:surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy

  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • ok. 8 cm pora (cześć jasnozielona)
  • 2 plastry sera feta
  • 1-2 łyżki majonezu
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
  • sól
  • pieprz

Kapustę pekińską przekroić na pół i dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Posiekać na większe lub mniejsze kawałki (w zależności od upodobań). Jeśli nie lubicie grubych i twardych części, usunąć je. Ja lubię, gdy surówka chrupie. Do kapusty dodać odsączoną z zalewy kukurydzę i posiekany w półplasterki por. Wkroić też (bardzo drobna kosteczka) ser feta. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać do nich majonez, jogurt, sól i pieprz, wymieszać i wstawić do lodówki, aby surówka się przegryzła.

Surówkę z kapusty pekińskiej podawać do obiadu, do grilla bądź jako odrębne danie – ja lubię taką sałatkę na kolację.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
sałatka z panierowanym serem feta
Sałatka z panierowanym serem feta

Sałatka z panierowanym serem feta Tak mi posmakowała sałatka z serem camembert, który się ciągnął i rozpływał nie tylko w...

Zamknij