Surówka z kapusty pekińskiej
Surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy i pora
Kapusta pekińska to bardzo pożyteczne warzywo. Uznawana jest za warzywo, które posiada właściwości lecznicze i to w bardzo dużych ilościach. Zawiera ona bardzo dużo beta-karotenu, witaminy A, B1, B2, C, potasu, fosforu, kwasu foliowego, magnezu. Działa przeciwwrzodowo, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Wspomaga kości, narząd wzroku i pracę serca.
Przepisów na surówki z kapusty pekińskiej jest wiele, można ją łączyć z wieloma warzywami. Mi ostatnio posmakowała z poniższego przepisu:
- 1/2 główki kapusty pekińskiej
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- ok. 8 cm pora (cześć jasnozielona)
- 2 plastry sera feta
- 1-2 łyżki majonezu
- 1-2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
- sól
- pieprz
Kapustę pekińską przekroić na pół i dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Posiekać na większe lub mniejsze kawałki (w zależności od upodobań). Jeśli nie lubicie grubych i twardych części, usunąć je. Ja lubię, gdy surówka chrupie. Do kapusty dodać odsączoną z zalewy kukurydzę i posiekany w półplasterki por. Wkroić też (bardzo drobna kosteczka) ser feta. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać do nich majonez, jogurt, sól i pieprz, wymieszać i wstawić do lodówki, aby surówka się przegryzła.
Surówkę z kapusty pekińskiej podawać do obiadu, do grilla bądź jako odrębne danie – ja lubię taką sałatkę na kolację.
Smacznego!