Młoda kapusta na gęsto

kapusta młoda na gęstoMłoda kapusta na gęsto z kiełbasą i koperkiem

Młodą kapustę na gęsto nauczyła mnie robić mama. Gdy tylko w sklepie pojawiają się młode główki kapusty (początek czerwca), od razu kupujemy, aby zrobić to danie. Wbrew pozorom robi się je szybko, a smak jest niezapomniany! Kiełbasa nie jest obowiązkowym składnikiem tego dania. Można zrobić też wersję wegetariańską, nie używając jej.

Składniki:

  • 1 nieduża główka kapusty młodejkapusta młoda
  • 1 kiełbasa
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki masła
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz

Z kapusty oderwać zewnętrzne liście. Główkę przekroić na pół, wykroić głąba. Każdą połówkę przekroić na dwie ćwiartki. Każdą ćwiartkę poszatkować (można pokroić w nieco większe kawałki – ja bynajmniej takie lubię). Kapustę włożyć na durszlak i przelać wrzącą wodą. Wrzucić ją do garnka wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Kiełbasę pokroić w kostkę (jeśli skóra na niej jest zbyt twarda, można się jej pozbyć). Kiełbasę dodać do kapusty. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do kapusty. Do garnka wlać ok. 1/4 szklanki wody (nie więcej, bo kapusta też puści wodę) i gotować danie na wolnym ogniu ok. 15-20 minut (w zależności od upodobań co do miękkości kapusty). Na koniec wrzucić koperek, masło, przyprawić do smaku, wymieszać. Niezjedzoną w całości przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
dip serowy na ciepło
Dip serowy

Dip serowy do nachos Rewelacyjny dodatek do nachos, ale także do surowych warzyw czy do dań mięsnych. Możecie go podać...

Zamknij