Zupa jarzynowa
Zupa jarzynowa z fasolką szparagową
Zdrowa i niskokaloryczna. Praktycznie zawiera same warzywa, więc jest to porcja naprawdę zdrowego dania.
Zupę jarzynową możemy robić na wiele sposobów. Możemy do niej dodawać takie warzywa, na jakie obecnie jest sezon, lub jakie bardziej lubimy. Ja tym razem, z uwagi na kończący się sezon fasolki szparagowej, dodałam właśnie ją.
Składniki:
- kostka na zupę (może być np. skrzydełko z kurczaka lub inna jego część, niekoniecznie drobiowy kawałek)
- 2 ziemniaki
- 2 marchwie
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- kawałek pora
- ok. 15-20 szt. fasolki szparagowej
- garść zielonego groszku (może być mrożony)
- garść kukurydzy (opcjonalnie, ja akurat miałam w lodówce)
- 2 płaskie łyżki kaszy manny (opcjonalnie)
- natka pietruszki / koperku
- 2 łyżki śmietany
- sól
- pieprz
Do garnka wlać ok. 1,5 litra wody, zagotować i wrzucić wymytą kostkę. Gotować ok. 20 min. W tym czasie przygotować warzywa. Wszystkie obrać i dokładnie wymyć. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę, pietruszkę i seler – część zetrzeć na tarce o grubych oczkach, część pokroić w kostkę lub półplasterki (jak wolicie), pora posiekać w kosteczkę. Fasolkę pokroić na ok. 3 cm kawałki.
Do garnka z mięsem wrzucić warzywa, zagotować i gotować do miękkości ok. 15 minut. Pod koniec dodać groszek i kukurydzę (oraz kaszę manną, jeśli ją dodajecie – lekko zagęści zupę). Odlać do mniejszej miseczki chochlę zupy, dodać do niej śmietanę, wymieszać i taką mieszankę z powrotem wlać do zupy jarzynowej. Jeśli wolicie – można zupy nie zabielać.
Zupę jarzynową doprawić do smaku solą i pieprzem.
Do zupy jarzynowej można dodać również inne warzywa: kalafior, brokuły, brukselkę, a nawet cukinię.
Smacznego!