Zawijane tortille
Zawijane tortille z łososiem lub szynką
Zawijane tortille to idealna przekąska na wszelkiego rodzaju imprezki, przyjęcia. Niemal każdy skusi się na kawek tortilli z pysznym sosem. Można je robić na wiele sposobów, komponując ze sobą różne składniki. Dość często je robię, zwłaszcza, gdy z moim T. pifkujemy i oglądamy mecze piłki siatkowej. Wtedy robię jeden rodzaj dla Niego (nie przepada za łososiem), jeden dla siebie.
Składniki:
- gotowe placki tortilli lub robione samodzielnie
- kilka liści sałaty
- kilka plastrów szynki np. gotowanej lub konserwowej
- kilka plastrów sera żółtego
- kilka plastrów łososia wędzonego
- serek twarogowy do kanapek (może być też np. topiony)
- koperek
- kilka kropel soku z cytryny
- świeży ogórek (opcjonalnie)
- papryka (opcjonalnie)
Każdy placek tortilli posmarować serkiem. Położyć na niego liść sałaty (zostawiając z jednej strony puste miejsce), a na nią plaster sera i szynki. Można dodać też cienko pokrojonego ogórka lub paprykę. Zwinąć od strony, gdzie „farsz” jest bliżej w ciasny rulon.
W wersji z łososiem na sałacie położyć plastry łososia, skropić cytryną, posypać posiekanym koperkiem i świeżo zmielonym pieprzem. Zwinąć.
Zawijane tortille przekroić: z jednej strony kroimy pod skosem, z drugiej na wprost (aby można było ustawić je).
Podawać z sosem np. czosnkowym (u mnie jest on nieodłącznym elementem).
Smacznego!