Zapiekanka ryżowa z kurczakiem
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i pomidorami
Ryż jest lekkostrawny i łatwo przyswajalny. Zawiera mało kalorii i tłuszczów, a zapewnia uczucie sytości na długo, dzięki swojej osłonce. Poprzez to, że jest drobny, łatwiej dociera do żołądka niż np. pieczywo czy ziemniaki, dlatego też przyspiesza procesy trawienne.
Do zapiekanki ryżowej z kurczakiem można użyć ryżu Arborio (do risotta), Parboiled lub zwykłego ryżu białego.
Składniki:
- 200 g (czubata szklanka) ryżu
- 2 piersi z kurczaka
- 400 ml bulionu
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka pomidorów lub 3 świeże pomidory
- 200 ml passaty (przecier pomidorowy)
- kilka ogórków konserwowych (opcjonalnie)
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- kawałek chilli (opcjonalnie)
- tarty ser mozzarella (lub inny ser np. żółty)
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej i słodkiej
- sól
- pieprz
Piersi z kurczaka wymyć, pokroić w kosteczkę, oprószyć solą, pieprzem, papryką. Cebulę i czosnek obrać, posiekać bardzo drobno. Kukurydzę osączyć z zalewy. Bulion podgrzać razem z przecierem pomidorowym, doprawić do smaku.
W rondlu lub w woku rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić cebulę i czosnek, chwilę przesmażyć razem. Dodać pokrojonego kurczaka, smażyć do zarumienienia. Wsypać ryż i smażyć, mieszając przez ok. 2-3 minuty. Wlać połowę bulionu, gotować do odparowania płynu, po czym wlać pozostałą część. Chwilę gotować, dodać pomidory z puszki, kukurydzę i pokrojone w plasterki ogórki (ja użyłam mini ogóreczków z chilli). Doprawić do smaku w razie potrzeby. Gdy płynu zostanie już niewiele, danie przełożyć do żaroodpornej formy (wcześniej wysmarowanej olejem). Posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i zapiekać ok. 15-25 minut do zarumienienia i do miękkiego ryżu.
Zapiekankę ryżową z kurczakiem podawać samą lub z sałatą.
Smacznego!