Zapiekanka makaronowa z brokułami
Zapiekanka makaronowa z brokułami i indykiem
Prosta, dość szybka i bardzo smaczna zapiekanka makaronowa z brokułami i indykiem. Indyka można zamienić spokojnie na kurczaka. Brokułów lepiej nie zamieniać, gdyż są bogatym źródłem witaminy C, potasu, błonnika, wapnia, fosforu – czyli samo zdrowie 🙂
Składniki na 2 porcje:
- 160-180 g makaronu (penne, farfalle)
- ok. 250 g piersi z indyka lub kurczaka (spora pierś)
- 250 g brokuła
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Indyka pokroić w paseczki, oprószyć solą, pieprzem i obsmażyć na niewielkiej ilości oleju do zezłocenia. Brokuł krótko obgotować w osolonej wodzie, a najlepiej jedynie zblanszować. Makaron ugotować nieco krócej niż czas podany na opakowaniu (o ok. 1-2 minuty), odcedzić. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i ułożyć w nim obgotowany makaron, na to wyłożyć mięso, znów makaron (jeśli robicie warstwowo), mięso i różyczki brokuła. Wszystko polać sosem.
Składniki na sos:
- 100 ml śmietany (może być 18% ale można ją też połączyć lub zastąpić śmietanką 30%)
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
- ulubione przyprawy (np. bazylia, oregano)
- 100 g startego sera mozzarella (lub innego sera, np. żółtego)
Jajko rozbełtać, dodać śmietanę, szczyptę soli, pieprzu i ulubionych przypraw. Jeśli sos ma być o smaku czosnkowym – dodać przeciśnięty ząbek czosnku. Dokładnie wymieszać. Sosem polać zapiekankę makaronową z brokułami i indykiem. Posypać startym serem. Wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika i zapiekać ok. 10-15 minut do rozpuszczenia się sera i zarumienienia.
Zapiekankę makaronową z brokułami podawać od razu po przyrządzeniu.
Smacznego!