Trufle z białej czekolady
Trufle z białej czekolady
Są nieziemskie! Delikatne, z chrupiącymi kawałeczkami migdałów i z lekką nutą likieru. W smaku przypominają trochę Raffaello.
Składniki na ok. 25-30 sztuk:
- 200 g białej czekolady dobrej jakości
- 100 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka likieru śmietankowego (Bailey’s), likieru migdałowego (Amaretto) lub kokosowego (opcjonalnie)
- 100 g migdałów
- 100 g wiórków kokosowych
Śmietanę kremówkę podgrzać w rondelku razem z masłem, dodać połamaną w kostki białą czekoladę i rozpuścić. Migdały (jeśli używacie całych, w łupinach) zalać wrzątkiem i pozostawić na ok. pół godziny, aby skórka zmiękła. Po tym czasie obrać je ze skórki (można też kupić np. migdały w słupkach lub już obrane, ale według mnie takie mają lepszy smak i aromat). Migdały posiekać (ale niezbyt drobno, aby kawałki były wyczuwalne) i wrzucić do masy czekoladowo-śmietankowej. Wlać też likier. Wymieszać. Ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce (min. kilka godzin).
Po tym czasie nabierać np. łyżką trochę masy czekoladowej i obtaczać ją w wiórkach kokosowych. Układać w papilotkach. Masa może być dość miękka, ale po obtoczeniu we wiórkach powinno się łatwo dać ulepić zgrabne kuleczki.
Trufle z białej czekolady należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu kilku dni.
Smacznego!