Surówka z gotowanych buraków

surówka z gotowanych burakówSurówka z gotowanych buraków z jabłkiem

Wcześniej robiłam już surówkę z surowych buraków, a także buraczki zasmażane na ciepło. Całkiem zapomniałam, że nie dodałam tej jakże klasycznej surówki z gotowanych buraków z dodatkiem jabłka.

Surówkę można zrobić z gotowych, dostępnych w sklepie ugotowanych, zamkniętych próżniowo buraków. Można je również wcześniej samodzielnie upiec w piekarniku, owijając każdego osobno folią aluminiową. Piec należy w temperaturze ok. 200oC przez ok. godzinę (w zależności od wielkości buraków). Ten sposób jest według mnie najlepszy, gdyż w burakach w środku pozostają wszystkie najlepsze soki, których pozbywamy się gotując buraki w wodzie. Ale również można je ugotować.

Mając już przygotowane buraki, kwestia przygotowania z nich surówki to zaledwie kilka minut.

Surówka z gotowanych buraków to bogactwo witamin i minerałów, więc powinniśmy ją dość często spożywać.

Składniki:

  • 4 buraki
  • 1 nieduże jabłko (najlepiej lekko kwaśne)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2-1 łyżeczki soli
  • pieprz

Buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłko pozbawić skórki i gniazda nasiennego i zetrzeć na tarce o tych samych oczkach. Do surówki z gotowanych buraków dodać oliwę, sok z cytryny oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na kilkanaście minut do lodówki, aby smaki się „przegryzły”.

Niezjedzona surówka z gotowanych buraków może być podana nawet następnego dnia.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Pęczak z dynią i rukolą
Pęczak z dynią i rukolą

Pęczak z dynią i rukolą Kaszę pęczak z dynią i rukolą zrobiłam na ciepło, na obiad. Zrobiłam tego bardzo dużo...

Zamknij