Surówka z gotowanych buraków
Surówka z gotowanych buraków z jabłkiem
Wcześniej robiłam już surówkę z surowych buraków, a także buraczki zasmażane na ciepło. Całkiem zapomniałam, że nie dodałam tej jakże klasycznej surówki z gotowanych buraków z dodatkiem jabłka.
Surówkę można zrobić z gotowych, dostępnych w sklepie ugotowanych, zamkniętych próżniowo buraków. Można je również wcześniej samodzielnie upiec w piekarniku, owijając każdego osobno folią aluminiową. Piec należy w temperaturze ok. 200oC przez ok. godzinę (w zależności od wielkości buraków). Ten sposób jest według mnie najlepszy, gdyż w burakach w środku pozostają wszystkie najlepsze soki, których pozbywamy się gotując buraki w wodzie. Ale również można je ugotować.
Mając już przygotowane buraki, kwestia przygotowania z nich surówki to zaledwie kilka minut.
Surówka z gotowanych buraków to bogactwo witamin i minerałów, więc powinniśmy ją dość często spożywać.
Składniki:
- 4 buraki
- 1 nieduże jabłko (najlepiej lekko kwaśne)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1-2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2-1 łyżeczki soli
- pieprz
Buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłko pozbawić skórki i gniazda nasiennego i zetrzeć na tarce o tych samych oczkach. Do surówki z gotowanych buraków dodać oliwę, sok z cytryny oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na kilkanaście minut do lodówki, aby smaki się „przegryzły”.
Niezjedzona surówka z gotowanych buraków może być podana nawet następnego dnia.
Smacznego!