Sernik z truskawkami
Sernik z truskawkami
Pyszny, ciężki sernik z dodatkiem sezonowych owoców. Zamiast truskawek można dodać jagody, maliny, borówki. Spód jest dość kruchy, wnętrze ciężkie i mocno serowe, a truskawki nadają mu lekkości… Wydaje mi się, że każdemu posmakuje. Podczas pieczenia natomiast uwalnia się taki zapach, że aż korci, by spróbować go od razu po upieczeniu!
Składniki na spód:
- 200 g ciastek pełnoziarnistych (ewentualnie mogą być herbatniki lub ciastka migdałowe)
- 100 g masła
Masło rozpuścić w rondelku. Ciastka zmiksować na drobny pył (aby konsystencja była podobna do bułki tartej). Można to zrobić blenderem, malakserem lub ręcznie (ciastka wkładamy do foliowego, dość twardego woreczka, zawiązujemy i tłuczemy je tłuczkiem). Przesypać ciastka do masła, połączyć oba składniki i wylać na tortownicę (o średnicy ok. 22 cm lub prostokątną blaszkę o zbliżonych wymiarach – ok. 15×25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać, docisnąć do dna i schłodzić w lodówce przed 20-30 minut.
- 500 g sera twarogowego
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 2 jajka
- 2/3 szklanki drobnego cukru
- 10 g cukru waniliowego lub ekstrakt waniliowy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka soku z cytryny
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka zmiksować krótko z cukrami. Dodać ser, śmietankę, krótko zmiksować. Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Nie miksować długo, aby ciasto się nie napowietrzało. Masę serową wylać na przygotowany wcześniej spód.
Ponadto:
- 300 g truskawek (lub jagód, malin, borówek)
- 3 łyżki cukru pudru
Owoce wymyć, osuszyć. Większe poprzekrajać na połówki (truskawki) i delikatnie powciskać w masę serową.
Sernik z truskawkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 150oC i piec ok. 70 minut. Z zewnątrz sernik powinien być po tym czasie ścięty. Wystudzić przy otwartym piekarniku a następnie schłodzić przez kilka godzin (lub całą noc) w lodówce. Przed podaniem można sernik oprószyć cukrem pudrem.
Sernik z truskawkami można zrobić w większej blaszce, wtedy należy zwiększyć odpowiednio ilość składników.
Smacznego!