Sernik na zimno z białą czekoladą
Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami
Genialny sernik na zimno z białą czekoladą! Przepis jest tak prosty, że każdy sobie z nim poradzi. Sernik nie zawiera ani cukru, ani masła. Jest idealny dla wielbicieli białej czekolady, ale i nie tylko, gdyż nie jest tak słodki, a dodatek truskawek niweluje tą słodycz.
Do sernika na zimno z białą czekoladą można zrobić spód, jak w przepisie na sernik na zimno truskawkowy. Ja tym razem zrobiłam sernik na zimno bez spodu.
Składniki:
- 600 g twarogu (zmielonego dwukrotnie, ewentualnie dobrego twarogu „z wiaderka”)
- 200 ml śmietanki kremówki
- 300 g białej czekolady
- 1 czubata łyżka żelatyny
- truskawki
Żelatynę zalać wodą, odstawić do napęcznienia, po czym podgrzać ją, by się rozpuściła (nie gotować!).
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (na niewielkim ogniu, powoli), lekko wystudzić.
Twaróg przełożyć do miski, wlać do niego roztopioną czekoladę miksując mikserem.
Śmietankę kremówkę ubić i dodać do masy twarogowej, wymieszać. Zamiast śmietanki kremówki można dodać jogurt naturalny grecki. Wtedy dodajemy go bezpośrednio do twarogu, nie ubijamy, ale wymagana jest nieco większa ilość żelatyny.
Żelatynę łączymy z masą twarogową, ale aby nie powstały grudki, robimy to stopniowo – do żelatyny dodajemy po łyżce masy serowej, miksując, po czym tak „zahartowaną” żelatynę przerzucamy do sera i całość miksujemy.
Masę serową przelać do formy o średnicy ok. 20-22 cm wyłożonej (dno) papierem do pieczenia. Do środka wetknąć kilka truskawek.
Sernik na zimno z białą czekoladą schłodzić kilka godzin w lodówce, a najlepiej zostawić go tam na całą noc.
Ozdobić truskawkami i listkami świeżej mięty przed podaniem.
Smacznego!