Sernik kokosowy
Sernik kokosowy z musem malinowym
Prosty, a bardzo smaczny i wykwintny sernik kokosowy, na spodzie z ciasteczek oreo, z szybkim musem malinowym zachwyci każdego.
Składniki na spód:
- 350 g ciasteczek oreo (czekoladowe markizy z kremem czekoladowym)
- 70 g masła
Masło rozpuścić w rondelku. Ciasteczka wrzucić do pojemnika malaksera i zmiksować je na proszek. Wsypać je do roztopionego masła i wymieszać, aby powstała jednolita masa.
Tortownicę o średnicy ok. 26 cm wyłożyć (sam spód) papierem do pieczenia i wysypać ciasteczka z masłem. Uklepać wyrównując wierzch. Schłodzić w lodówce przez czas przygotowywania masy serowej.
Składniki na masę serową:
- 1 kg zmielonego sera twarogowego
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru drobnego do wypieków
- 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
- 4 łyżki maki ziemniaczanej
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski dodać ser, cukier i mąkę i wszystko krótko zmiksować. Następnie dodawać po jednym jajku, po dodaniu każdego krótko zmiksować masę. Na koniec wlać zawartość puszki z mlekiem kokosowym, zmiksować do połączenia się składników.
Masę serową wylać na przygotowany wcześniej i schłodzony spód.
Sernik kokosowy wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC (góra-dół) i piec ok. 15 minut, a po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120oC i piec kolejną godzinę. Sernik z wierzchu powinien być ścięty.
Sernik kokosowy wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.
Ponadto:
- 250 g dżemu malinowego (lub truskawkowego) najlepiej bez pestek
Dżem umieścić w garnuszku, zagotować, mieszając co chwilę. Jeśli w dżemie są pestki, przecedzić dżem przez sitko. Gorący dżem wylać na schłodzony sernik, wyrównać i schłodzić.
Sernik kokosowy przechowywać w lodówce do 5 dni.
Smacznego!