Sałatka z gotowanym kurczakiem
Sałatka z gotowanym kurczakiem i makaronem
Gdy zostanie kawałek gotowanego kurczaka, czy to z obiadu, czy z wywaru do jakiejś zupy, proponuję zużyć go w najlepszy możliwy sposób – robiąc sałatkę z gotowanym kurczakiem. Tym razem kurczaka połączyłam z makaronem. Sałatka z gotowanym kurczakiem wyszła pyszna i naprawdę bardzo szybko się ją robiło, a jeszcze szybciej zniknęła 😉 Ponadto sałatka ta jest zdrowsza niż tradycyjny gyros, gdyż gotowany kurczak zawiera o wiele mniej kalorii niż smażony.
Składniki:
- 1 spora pierś z kurczaka
- puszka kukurydzy
- 200-300 g makaronu (muszelki, kolanka, itp.)
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka soli
- 3-4 ziarna pieprzu
Pierś z kurczaka wymyć i ugotować w wodzie z dodatkiem soli, ziaren pieprzu i liścia laurowego (opcjonalnie można dodać inne ulubione przyprawy). Po ok. 20 minutach pierś powinna być ugotowana, wyjąć, wystudzić. Woda z gotowanego kurczaka może stanowić bulion na zupę lub bulion do podlewania risotto.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, przepłukać zimną wodą.
Wystudzonego kurczaka pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Natkę pietruszki drobno posiekać.
Wszystkie składniki wrzucić do miski, wymieszać.
Opcjonalnie do sałatki można dodać: paprykę czerwoną, kawałek świeżego ogórka, kawałek posiekanego pora.
Składniki na sos:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
- 1 łyżka musztardy np. Dijon
- 1 łyżeczka miodu płynnego
- 1 ząbek czosnku
- ok. pół łyżeczki soli
- pieprz
Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą wymieszać. Powstałym sosem zalać składniki sałatki z gotowanym kurczakiem, całość dokładnie ze sobą wymieszać i wstawić do lodówki na min. godzinę, aby smaki się „przegryzły” ze sobą.
Smacznego!