Sałatka z makaronem a’la ryż
Sałatka z makaronem a’la ryż
Bardzo smaczna i orzeźwiająca sałatka z makaronem. Świetnie się nada jako dodatek do grilla lub jako samodzielny posiłek. Jest szybka w wykonaniu. Z podanej ilości składników wychodzi dość spora salaterka.
- 200 g makaronu wyglądającego jak ryż
- 30 g szynki (najlepiej gotowanej)
- 4 ogórki gruntowe
- puszka kukurydzy konserwowej
- szczypiorek
- koperek
- 2-4 łyżki majonezu
- pieprz
Makaron ugotować w osolonej wodzie (ja daję więcej soli niż zazwyczaj, gdyż nie dodaję później już do sałatki; do garnuszka z wodą wsypuję 2 łyżeczki soli) krócej niż czas podany na opakowaniu o ok. 1-2 minuty. Odlać, przelać zimną wodą, wystudzić. Szynkę pokroić w drobną kosteczkę. Ogórki wymyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Szczypiorek i koperek (można użyć jednego z nich) drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić do schłodzenia.
Jeśli sałatki z makaronem nie podajecie od razu, proponuję nie dodawać od razu majonezu. Najlepiej dodać go chwilę przed podaniem (choć nie dodając do sałatki soli nie powinna ona puścić wody, to jednak jest lepsza zrobiona i podana na świeżo).
Do sałatki z makaronem zamiast szczypiorku i koperku można dodać kawałek drobno posiekanego pora. Smak będzie wtedy wyraźniejszy. Można również dodać czerwoną paprykę, by była bardziej kolorowa.
Smacznego!