Polędwiczki wieprzowe
Polędwiczki wieprzowe z sosem pieczarkowym
Polędwica wieprzowa to najlepsza część tuszy wieprzowej. Jest soczysta, krucha i delikatna w smaku. Jest to źródło pełnowartościowego białka, fosforu, magnezu, cynku i potasu. Polędwicę można włączyć do diety niskotłuszczowej, gdyż nie zawiera zbyt dużo tłuszczu.
W przygotowaniu nie jest wymagająca i wystarczy niewiele czasu, aby przyrządzić z niej pełnowartościowy obiad.
- 300 g polędwicy wieprzowej
- rozmaryn bądź tymianek (świeży lub suszony)
- ok. 10 sztuk niewielkich pieczarek
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki śmietanki kremówki
- 2 łyżki oliwy
- łyżka masła
- sól
- pieprz
Polędwicę pokroić na 1,5-2 cm plastry. Lekko rozklepać dłonią (do polędwicy nigdy nie używać tłuczka do mięs! mięso jest zbyt delikatne). Posypać szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę i podsmażyć mięso z dwóch stron, aż się zarumieni. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, zlać nadmiar płynu z patelni do tego naczynia i posypać ziołami. Wstawić do nagrzanego do 170oC piekarnika i podpiec ok. 15 minut. Na tej samej patelni, na której pieczone było mięso, roztopić masło i wrzucić obrane, wymyte i pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć kilka minut do odparowania wody i zarumienienia. Dodać sól i pieprz. Na koniec dodać śmietanę i śmietankę (dla osób na diecie: można pominąć tłustą śmietankę), zredukować nieco.
Polędwiczki podawać polane sosem, z purre ziemniaczanym, makaronem, ryżem lub kaszą bądź ziemniakami pieczonymi.
Smacznego!