Polędwiczki wieprzowe

polędwiczki wieprzowe z sosem pieczarkowymPolędwiczki wieprzowe z sosem pieczarkowym

Polędwica wieprzowa to najlepsza część tuszy wieprzowej. Jest soczysta, krucha i delikatna w smaku. Jest to źródło pełnowartościowego białka, fosforu, magnezu, cynku i potasu. Polędwicę można włączyć do diety niskotłuszczowej, gdyż nie zawiera zbyt dużo tłuszczu.

W przygotowaniu nie jest wymagająca i wystarczy niewiele czasu, aby przyrządzić z niej pełnowartościowy obiad.

Składniki dla 2 osób:polędwiczki wieprzowe surowe

  • 300 g polędwicy wieprzowej
  • rozmaryn bądź tymianek (świeży lub suszony)
  • ok. 10 sztuk niewielkich pieczarek
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki śmietanki kremówki
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Polędwicę pokroić na 1,5-2 cm plastry. Lekko rozklepać dłonią (do polędwicy nigdy nie używać tłuczka do mięs! mięso jest zbyt delikatne). Posypać szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę i podsmażyć mięso z dwóch stron, aż się zarumieni. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, zlać nadmiar płynu z patelni do tego naczynia i posypać ziołami. Wstawić do nagrzanego do 170oC piekarnika i podpiec ok. 15 minut. Na tej samej patelni, na której pieczone było mięso, roztopić masło i wrzucić obrane, wymyte i pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć kilka minut do odparowania wody i zarumienienia. Dodać sól i pieprz. Na koniec dodać śmietanę i śmietankę (dla osób na diecie: można pominąć tłustą śmietankę), zredukować nieco.

Polędwiczki podawać polane sosem, z purre ziemniaczanym, makaronem, ryżem lub kaszą bądź ziemniakami pieczonymi.

polędwiczki wieprzowe

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Kopytka dyniowe
Kopytka dyniowe

Kopytka dyniowe Uwielbiam wszelkiego rodzaju kluski! Kopytka to jedne z moich ulubionych dań! Kopytka dyniowe to mój faworyt na tegoroczną...

Zamknij