Polędwiczki wieprzowe w sosie

polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-grzybowymPolędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-grzybowym

Robiłam już polędwiczki wieprzowe pieczone w piekarniku, polędwiczkę wieprzową pieczoną w całości, a teraz przyszła pora na polędwiczki wieprzowe w sosie – tym razem wybrałam sos śmietanowo-grzybowy.

Polędwiczki z tego przepisu są bardzo delikatne, soczyste. Sos natomiast jest aksamitny, mocno grzybowy z delikatną nutą śmietanki.

Jest to wspaniały pomysł na niedzielny, wykwintny obiad dla całej rodziny.

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 300 g)
  • garść suszonych grzybów
  • 1/2 cebuli
  • 2 szklanki bulionu (np. grzybowego)
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
  • sól
  • pieprz

Grzyby namoczyć w gorącej wodzie na ok. 1 godzinę. Wodę wylać, grzyby pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę drobno posiekać.

Polędwiczkę wieprzową wymyć, usunąć błony i pokroić ją w plastry. Lekko rozbić dłonią (są zbyt delikatne, by uderzać w nie tłuczkiem) na cieńsze kotleciki. Oprószyć z dwóch stron solą i pieprzem.

polędwiczka wieprzowa   polędwica wieprzowa smażona

Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć na nim cebulę oraz grzyby. Gdy cebulka lekko się zezłoci, przerzucić wszystko do rondla, zalać bulionem i gotować.

Na tej samej patelni, na której smażyliśmy grzyby, smażyć na złoty kolor z obu stron polędwiczki (na odrobinie oleju). Po usmażeniu przekładać je do rondla, w którym gotuje się bulion z grzybami. Polędwiczki wieprzowe w sosie gotować ok. 20 minut. Po tym czasie dolać do rondla śmietankę i całość doprawić do smaku.

Polędwiczki wieprzowe podawać z ziemniakami, np. z puree ziemniaczanym i ulubioną surówką. Jeśli nie macie grzybów (świeżych, mrożonych czy suszonych), można przygotować sos pieczarkowy. Również świetnie pasuje do polędwiczek.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
rukola z fetą i granatem
Rukola z fetą i granatem

Rukola z fetą, granatem i pomidorkami Pyszna lekka sałatka: rukola z fetą. Wyrazista rukola, słona feta i słodki granat idealnie...

Zamknij