Pieczony pudding ryżowy
Pieczony pudding ryżowy z ryżu jaśminowego z karmelizowanymi owocami
Miałam ochotę na coś dobrego, sytego, słodkiego, po mizernym obiedzie. W szafce był ryż, a w koszu z owocami świeże nektarynki i pachnące jabłka. Mąż przywiózł mi od teścia orzechy włoskie (niestety nie połupane ze skorupek). Wszystkie te składniki wydały mi się idealnie pasujące do pieczonego puddingu ryżowego. To też postanowiłam zrobić – pieczony pudding ryżowy z ryżu jaśminowego.
Składniki:
- 3/4 szklanki ryżu jaśminowego (możecie użyć innego, np. arborio)
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1-2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka cynamonu
Ryż wsypać do garnka, zalać mlekiem i gotować go do miękkości (ok. 15-20 minut). Pod koniec gotowania dodać jedną łyżkę masła, cukier waniliowy i wymieszać.
Formę do pieczenia wysmarować pozostałym masłem i oprószyć cynamonem. Do formy przełożyć ugotowany ryż, wyrównać.
Ponadto:
- 2 nieduże jabłka
- 1 brzoskwinia lub nektarynka
- 3 łyżki słodkiej śmietanki
- garść orzechów włoskich (lub migdałów)
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Jabłka obrać, wydrążyć z nich gniazda nasienne, pokroić w nieduże plasterki. Nektarynkę pokroić w plasterki. Na suchą patelnię wsypać cukier trzcinowy (jedną łyżkę), podgrzać aż się rozpuści. Na roztopiony wrzucić pokrojone owoce, wlać śmietankę, dodać cynamon i orzechy. Całość mieszać, aż owoce nieco zmiękną, puszczą sok i pokryją się karmelem.
Ciepłe owoce przełożyć na ugotowany ryż, całość posypać pozostałym cukrem trzcinowym.
Pudding ryżowy wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika i piec ok. 15-20 minut, aż cukier na wierzchu się rozpuści.
Pieczony pudding ryżowy można podawać ze śmietaną, cukrem, cynamonem, albo z gałka lodów waniliowych. Zdecydowanie najlepiej smakuje na gorąco.
Smacznego!