Pączusie serowe

pączusie serowePączusie serowe

pączusie z twarogiemPączusie serowe, malutkie kuleczki, smażone na głębokim oleju, to alternatywna na tłusty czwartek dla bardziej pracochłonnych – oponek serowych, a także do małych pączków drożdżowych, na wyrośnięcie których trzeba czasem zbyt długo czekać, a nie zawsze się chce lub chęć zjedzenia czegoś słodkiego jest tak ogromna (tak też było w moim wypadku), że nie można czekać! 🙂

Pączusie serowe robi się naprawdę ekspresowo, a ich smak jest zniewalający! Nie są tłuste, dzięki temu, że dodamy do nich spirytus, za to mocno serowe.

Składniki:pączusie z serem

  • 400 g twarogu półtłustego (można zastąpić serkiem homogenizowanym, jednak według mnie lepsze wychodzą z twarogu)
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku doi pieczenia
  • 1 łyżka spirytusu
  • szczypta soli

Twaróg przełożyć do miski, rozgnieść go widelcem, dodając do niego jajka oraz cukier.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą, połączyć z twarogiem. Nie mieszać zbyt długo, bo im dłużej będziemy mieszać masę twarogową, tym potrzeba będzie większej ilości mąki, a najlepsze pączusie serowe są wtedy, gdy dodamy jej jak najmniej 😉

Ponadto:smażone pączusie serowe

  • olej do smażenia (np. rzepakowy)
  • cukier puder do oprószenia

W wysokim rondlu rozgrzać olej (po czym lekko zmniejszyć grzanie pod garnkiem, aby pączusie serowe upiekły się również w środku, a nie tylko na zewnątrz). Na gorący olej wkładać kawałek ciasta. Mi najwygodniej robić to dużą łyżką (nabierać ciasto), pomagając sobie mniejszą (zdejmując ciasto prosto w gorący olej). pączki serowePączusie serowe smażyć do zarumienienia się z każdej strony (przewracać je widelcem lub np. patyczkiem do szaszłyków). Po usmażeniu pączusie serowe wykładać łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu.

Gdy pączusie serowe nieco wystygną, oprószyć je cukrem pudrem.

Najlepsze pączusie serowe są jeszcze ciepłe ze szklanką chłodnego mleka! 🙂

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Tort bezowy migdałowo-kokosowy
Tort bezowy migdałowo-kokosowy

Tort bezowy migdałowo-kokosowy Uwielbiam torty bezowe! Uwielbiam je robić i uwielbiam je jeść :) Robi się je, wbrew pozorom, łatwo,...

Zamknij