Mus truskawkowy
Mus truskawkowy
Kolejny pomysł na smaczny, lekki, puszysty mus truskawkowy. W końcu mamy sezon na truskawki, więc trzeba korzystać! Deser robi się bardzo szybko i równie szybko znika z pucharków.
Wcześniej robiłam bardziej zwarty deser truskawkowy z dodatkiem lżejszego jogurtu naturalnego. Ten mus truskawkowy jest delikatniejszy, ale nie ma w nim kawałków truskawek.
Składniki:
- 300 g truskawek
- 200 ml schłodzonej śmietanki kremówki
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
Żelatynę namoczyć w minimalnej ilości wody, a następnie podgrzać i rozpuścić ją. Truskawki zmiksować na puree z dodatkiem cukru pudru jego ilość uzależniona jest od słodkości truskawek). Śmietankę kremówkę (musi być dobrze schłodzona) ubić na sztywno, połączyć ją ze zmiksowanymi truskawkami, dokładnie wymieszać i ewentualnie dosłodzić do smaku.
Do żelatyny dodać 1 łyżki musu truskawkowego, wymieszać, po czym całość przelać do pozostałego musu truskawkowego i szybko zmiksować.
Mus truskawkowy przelać do pucharków, schłodzić w lodówce przez kilka godzin do stężenia.
Smacznego!