Muffinki z jagodami i lukrem
Muffinki z jagodami i lukrem
Muffinki z jagodami wychodzą zawsze, czy to ze świeżych jagód, czy z mrożonych. Są pyszne, pachnące jagodami, delikatne i zachowują swą świeżość na następny dzień po zrobieniu. Oczywiście najlepsze są ze świeżych, prosto zebranych w lesie jagód, ale jeśli mamy mrożone – bez wahania można ich użyć.
Składniki na ok. 12 sztuk:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki oleju
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego (maślanki)
- 1 szklanka jagód
W jednej misce połączyć wszystkie suche składniki: mąkę, proszek, sodę, cukier. W drugiej misce roztrzepać trzepaczką składniki mokre: jajko, jogurt, olej. Do mokrych składników wsypać składniki suche i połączyć wszystko razem (tylko do połączenia się składników). Wsypać jagody, delikatnie wymieszać. Ciasto nakładać do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami do mniej więcej 3/4 ich wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 180-190oC (opcja piekarnika góra – dół) i piec ok. 20-25 minut do zarumienienia i tzw. suchego patyczka.
Muffinki z jagodami wyjąć z piekarnika i chwilę zostawić jeszcze w foremce, po czym wyjąć do wystudzenia na kratkę. Lekko przestudzone polukrować.
Składniki na lukier:
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 1-2 łyżki wrzącej wody
Cukier puder wymieszać z gorącą wodą na gładką masę. Jeśli cukier będzie zbyt gęsty – dodać odrobinę wody, jeśli za rzadki – dosypać cukru. Ciepłym lukrem polukrować jeszcze ciepłe muffinki.
Lukier można w tym przepisie pominąć, jest on dopełnieniem słodyczy, jednak i bez niego te babeczki z jagodami są rewelacyjne!
Muffinki z jagodami i lukrem najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe 🙂
Smacznego!